ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Καθώς έχουμε μπει ημερολογιακά στο καλοκαίρι, και καθώς η ελληνική κοινωνία βιώνει για τρίτη συνεχόμενη σαιζόν τον προαυλισμό της με χαλάρωση, αλλά σε καμία περίπτωση άρση όλων των κατασταλτικών μέτρων, ενώ παράλληλα οι υγειονομικοί συνεχίζουν να βιώνουν τον αποκλεισμό τους από την εργασία τους άνευ οποιασδήποτε λογικής εξήγησης πλέον, οι υγειονομικοί έχουν αναγνωρίσει, καιρό τώρα, ότι ο αγώνας τους πρέπει να κινείται σε πολλά επίπεδα δράσης ταυτόχρονα.

Ως εκ τούτου, ένα κομμάτι της δουλειάς των υγειονομικών σε αναστολή διοχετεύτηκε σε συνδικαλιστικές δραστηριότητες.

Ο συνδικαλισμός πάντοτε υπήρξε το ισχυρότερο όπλο εναντίον της πολιτικής αυθαιρεσίας.

Μεταξύ των βασικών μελημάτων της τελευταίας χούντας που επιβλήθηκε στον τόπο μας, ήταν να διακοπούν οι εκλογικές διαδικασίες στα σωματεία και να τοποθετηθούν στις ηγεσίες των σωματείων διορισμένες διοικήσεις.

Το σημερινό σύστημα εξουσίας, καλά διαβασμένο σε αυτό το κομμάτι, εν τούτοις υποχρεωμένο- προς το παρόν, να σέβεται έστω και κατ’ επίφαση των δημοκρατικές διαδικασίες, ελέγχει τον συνδικαλισμό ως εξής:

Η τεράστια αδιαφορία από μεριάς εργασιακού κόσμου για τα συνδικαλιστικά θέματα, απόρροια πολλών παραγόντων που δε θα αναλύσουμε, έχει οδηγήσει μοιραία σε εγκατάσταση διοικήσεων στα σωματεία, απόλυτα προσκείμενων στο σύστημα εξουσίας, γεγονός το οποίο ανατροφοδοτεί το φαύλο κύκλο της αδιαφορίας των εργαζόμενων.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη να γίνει από μια νέα υγιή βάση η διεκδίκηση των εργασιακών δικαιωμάτων, υπήρξαν τα τελευταία χρόνια πολλές πρωτοβουλίες από πολλούς διαφορετικούς κλάδους, ίδρυσης νέων σωματείων και συλλογικοτήτων.

Υπό το ίδιο σκεπτικό οι υγειονομικοί κατά της υποχρεωτικότητας Αττικής, άπαξ και στην αρχική φάση της αναστολής τους δεν έγιναν αποδέκτες καμίας μορφής έμπρακτης συμπαράστασης από τα τα συνδικαλιστικά τους όργανα, κινήθηκαν με σκοπό τη σύσταση του ΣΥΔΕ (Σωματείο Υγειονομικών υπέρ Δημοκρατίας και Ελευθερίας) για να διαπιστώσουν έκπληκτοι ότι η δημιουργία νέων σωματείων στην ευρύτερη περιφέρεια της Αττικής έχει μπλοκαριστεί από το Νοέμβριο του 2021 με έναν ιδιοφυή τρόπο, εφικτό χάρη στην ψηφιακή τεχνολογία (που θα είναι και το μέσο της απόλυτης καταδυνάστευσης στο μέλλον) και που συνίσταται στην αδυναμία πρόσβασης σε ειδική πλατφόρμα ανάρτησης νέων σωματείων.

Οι υγειονομικοί κατά της υποχρεωτικότητας καταγγέλλουν την κατάσταση αυτή, την οποία θεωρούν αμιγώς προϊόν πολιτικής βούλησης, ως μέγιστο δείγμα απροκάλυπτα πραξικοπηματικής ενέργειας και καλούν όλες τις συλλογικότητες που αντιμετωπίζουν αντίστοιχο κώλυμα στην προσπάθεια σύστασης νέου σωματείου, να το κοινοποιήσουν.

Εν τέλει οι υγειονομικοί δεν αποθαρρύνθηκαν από αυτό το κώλυμα αλλά βρήκαν τρόπους να το παρακάμψουν, λαμβάνοντας την απόφαση να διεμβολίσουν τα ήδη υπάρχοντα σωματεία τους, όπου έκριναν ότι τα τελευταία δεν εξυπηρετούσαν με κανένα τρόπο τα συμφέροντα των εργαζομένων. Ανάλογες πρωτοβουλίες και δράσεις ανέλαβαν συνάδελφοι σε όλη την Ελλάδα κινούμενοι ταυτόχρονα προς δύο στόχους:

  1. Διεκδίκηση θέσεων μέσα στα πρωτοβάθμια σωματεία των δομών υγείας μέσω νέων ψηφοδελτίων,ανεξάρτητων από κομματικό χρωματισμόστα οποία κλίθηκαν σε συμμετοχή όλοι οι εργαζόμενοι που ενδιαφέρονται για την αποκατάσταση των εργασιακών τους δικαιωμάτων και για την διατήρηση στο ακέραιο του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας.

Ο πόλεμος που δέχθηκαν οι συνάδελφοι από το σύστημα ήταν λυσσαλέος με χρήση όλων των νόμιμων μέσων όπως συνασπισμός πολλών ή και όλων των έτερων παρατάξεων σε κοινά ψηφοδέλτια (δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα επί της ουσίας), αλλά και προφανώς παράνομων μέσων όπως αποκλεισμός συμβασιούχων συναδέλφων ή συναδέλφων σε αναστολή από τους εκλογικούς καταλόγους, αδιαφάνεια στις εκλογικές διαδικασίες σε ότι αφορά σχετική ενημέρωση και αναγγελίες ημερομηνιών, εξαγορά ψήφων έναντι ανταλλαγμάτων κλπ.

Διαδικασίες που φέρνουν ξεκάθαρα στο νου αλήστου μνήμης εποχές βίας και καταστρατήγησης κάθε αξίας.

Παρά τις όποιες αντιξοότητες, οι συνάδελφοι υγειονομικοί πέτυχαν να αναδείξουν μέλη στα σωματεία τους σε περίπου είκοσι νοσοκομεία ανά την επικράτεια μέσα από αμιγώς ανεξάρτητα ψηφοδέλτια, κερδίζοντας από μία έως δύο έδρες σε έκαστο σωματείο με κορυφαία την περίπτωση του Καραμανδάνειου γενικού νοσοκομείου παίδων της Πάτρας, όπου κερδήθηκαν οι 4 από τις 7 έδρες του σωματείου.

  1. Εκλογή αντιπροσώπων στο δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο όργανο της ΠΟΕΔΗΝ και της ΑΔΕΔΥ αντίστοιχα.

Στην περίπτωση του συνεδρίου της ΠΟΕΔΗΝ υπέπεσε στην αντίληψή μας η όχι και τόσο διακριτική προσπάθεια του συστήματος να μας ωθήσει σε διεκδίκηση μιας θέσης στο γενικό συμβούλιο μέσω ανεξάρτητου ψηφοδελτίου. Μετρώντας τις δυνάμεις μας και διαπιστώνοντας

ότι αντικειμενικά δεν είχαμε αυτή τη δυνατότητα, κινηθήκαμε στρατηγικά και μέσω συνεργασίας που προτάθηκε από την ανεξάρτητη παράταξη ΑΓΩΝΑΣ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΝΑΤΡΟΠΗ, αναδείχθηκε εκπρόσωπος για το γενικό συμβούλιο μέσα από την ομάδα των υγειονομικών κατά της υποχρεωτικότητας, ο κύριος Αργύρης Νταλιάνης, ιατρός καρδιολόγος από το νοσοκομείο Αλεξάνδρα. Αντίστοιχα αναδείχθηκε εκλέκτορας για το συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ ο κύριος Κουνίδης Σπυρίδων, μαιευτής από το νοσοκομείο Έλενα.

Είναι αξιομνημόνευτο το γεγονός ότι η συνεργασία με την εν λόγω παράταξη απέδωσε καρπούς ως αποτέλεσμα προσέγγισης σε βάση ειλικρίνειας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης, σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις του επικεφαλής της πλειοψηφούσας παράταξης στην ΠΟΕΔΗΝ για ανάδειξη συναδέλφου σε αναστολή, οι οποίες δεσμεύσεις έμειναν χωρίς αντίκρισμα.

Οι υγειονομικοί κατά της υποχρεωτικότητας των ιατρικών πράξεων, συνεργαζόμενοι με όλες τις υγιείς δυνάμεις στον εργασιακό τους χώρο θα συνεχίσουν να δουλεύουν μεθοδικά προκειμένου να δημιουργούν αργά αλλά σταθερά, ρωγμές στο διεφθαρμένο σύστημα εξουσίας.

Ευχαριστούμε θερμά τους συναδέλφους μας ανά την Ελλάδα για την άψογη συνεργασία και τους ευχόμαστε καλή συνέχεια στον αγώνα.

Παρακινούμε τον κόσμο της εργασίας να δώσει ανάλογες μάχες, έκαστος στο χώρο του.

Τα σωματεία δεν είναι κτήμα της εξουσίας, ανήκουν στους εργαζόμενους και θα τα ξανακερδίσουν.

Δεν υπάρχει πιο αποτελεσματικός τρόπος από την κατάκτηση των σωματείων για τη διασφάλιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

                                                                        Μετά τιμής

Σ.Υ.Δ.Ε.

Σωματείο Υγειονομικών υπέρ Δημοκρατίας και Ελευθερίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...