Δελτίο Τύπου 07/04/2022

Περί παράτασης των Αναστολών Εργασίας και «Επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας»

 

Με την ειλημμένη απόφαση περί παράτασης του χρονικού ορίζοντα των αναστολών εργασίας των υγειονομικών έως το τέλος του έτους, κόντρα σε οποιαδήποτε, όχι επιστημονική αλλά και κοινή λογική, εφόσον οι νέες μεταλλάξεις που έχουν προκύψει υποτιμώνται πανευρωπαϊκά σε βαθμό επικινδυνότητας και υπάρχει τάση απόσυρσης των μέτρων, αυτό που επί της ουσίας συνυπέγραψαν τα δύο πολιτικά κόμματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝΑΛ, ήταν η από καιρού προσεκτικά σχεδιασμένη και δρομολογημένη ταφόπλακα στο ΕΣΥ, καθώς με την αρχική απόφαση των αναστολών μπήκε σε τροχιά μια σειρά γεγονότων:

1) απομακρύνθηκε συλλήβδην εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό το οποίο άφησε πίσω του κενά που δεν καλύφθηκαν ποτέ παρά τις διαβεβαιώσεις (ποιος νοήμων συνάδελφος αφήνει τη θέση του προκειμένου να προσφέρει κάπου αλλού τρίμηνη υπηρεσία;)

2) το προσωπικό που έμεινε πίσω υποχρεώθηκε σε υπερεργασία με επαχθείς όρους, αρχικά με επίκληση στο φιλότιμο και εν συνεχεία όταν το φιλότιμο άρχισε να στερεύει, με όρους εκβιασμού και τρομοκρατίας από μέρους των διοικήσεων και των προϊστάμενων.

Ταυτόχρονα και εν μία νυκτί προέκυψαν νομολογίες οι οποίες μεταξύ πολλών άλλων κατέστησαν εφικτές τις υποχρεωτικές μετακινήσεις προσωπικού βάσει αναγκών.

3) τα σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας που προέκυψαν στα νοσοκομεία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις συνθήκες δουλειάς αλλά και την ασφάλεια καθώς και την ευθύνη του προσωπικού απέναντι στον ασθενή, εξώθησαν πλέον των 2.500 συναδέλφων σε πρόωρη συνταξιοδότηση αλλά και σε μαζικές παραιτήσεις, εντείνοντας περαιτέρω το πρόβλημα της υποστελέχωσης στο ΕΣΥ.

4) Έτσι με πρόσχημα τις ελλείψεις και εργαλείο τις μετακινήσεις προσωπικού αποδυναμώθηκαν σκόπιμα μονάδες που προορίζονταν για συγχωνεύσεις ή κλείσιμο και υποβαθμίστηκαν σε τεράστιο βαθμό νοσοκομεία κυρίως της περιφέρειας για τα οποία ο κύριος υπουργός μάς ενημέρωσε ότι δεν μπορούν πλέον να λειτουργούν τύποις. Αφού δηλαδή πρώτα τα διέλυσε, μετά τα χαρακτήρισε ακατάλληλα!

5) οι ανεσταλμένοι συνάδελφοι βρέθηκαν όμηροι μιας πρακτικής που τους υποβάλλει σε παροχές υπηρεσιών υπό όρους βάσει ενός πιστοποιητικού με ημερομηνία λήξης, η οποία ημερομηνία λήξης τροποποιείται κατά το δοκούν, αφαιρώντας από τους εργαζόμενους επί της ουσίας το δικαίωμα σε αξιοπρεπή εργασία όπως το προβλέπουν οι συμβάσεις τους.

Εισάγεται στην πραγματικότητα μέσω ενός πιστοποιητικού ένα σύστημα άτυπης κατάργησης των συμβάσεων εργασίας, άρσης του καθεστώτος της μονιμότητας, επανατοποθέτησης του καθεστώτος εργασίας σε όρους αγοράς και ανταγωνισμού και νομιμοποίησης της εποχικής εργασίας.

Προετοιμάζεται δηλαδή το έδαφος για την πλήρη ελαστικοποίηση της εργασίας, την κατάργηση όλων των κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων και της λειτουργίας του δημοσίου με όρους μάρκετινγκ.

 

6) υπό τη σκιά των αναστολών απομακρύνθηκαν διακριτικά και πάρα πολλοί συμβασιούχοι συνάδελφοι των οποίων οι συμβάσεις παρά τις υποσχέσεις δεν ανανεώθηκαν ποτέ, παρόλο που κάλυπταν πάγιες ανάγκες και προκειμένου να διευκολυνθεί η επάνοδος των συνεργείων στα νοσοκομεία.

7) Ήδη οι ασθενείς εκδιώκονται από το δημόσιο νοσοκομείο είτε λόγω αιώνιων λιστών αναμονής είτε λόγω των τεχνιτών εμποδίων που εισήχθησαν με το νέο χαράτσι εισόδου υπό τη μορφή του πιστοποιητικού.

8) Παράλληλα και πίσω από την συστηματική απαξίωση των συμβάσεων εργασίας όλων των υγειονομικών υπαλλήλων και την μεθοδική βάσει σχεδίου υποβάθμιση των νοσοκομείων και των δομών υγείας, η κυβέρνηση απεργάζεται το σχέδιο της πλήρους ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ το οποίο όχι μόνο δεν κρατάει μυστικό αλλά το διαφημίζει με τον τίτλο “νέος χάρτης υγείας”.

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι δεν υπήρξε ποτέ θέμα λάθος χειρισμών υπό την σύγχυση και την αποδιοργάνωση που προκάλεσε η πανδημία, αλλά ότι πρόκειται για μία ικανότατη κυβέρνηση η οποία ακολουθεί πιστά μια ατζέντα καθαρά μνημονιακού τύπου, επαχθέστατου είδους για την οποία η πανδημία λειτούργησε και θα συνεχίσει να λειτουργεί ως κάλυψη.

Θεωρούμε ότι ο κύριος Πλεύρης ανταποκρίθηκε στο μέγιστο στο ρόλο του και είναι καιρός να τον ξεκουράσει η κυβέρνηση και να τον αποσύρει από το προσκήνιο παραδίδοντας τη σκυτάλη από τον “αιμοβόρο” υπουργό σε κάποιον πιο “διαλλακτικό” υπουργό που θα συνεχίσει το θεάρεστο έργο.

Φυσικά και δεν έχουμε τόσο κοντόφθαλμη οπτική ώστε να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι στο ίδιο μήκος κύματος κινείται όλη η Ευρώπη με μια διαφορά φάσης καθώς εν χωρώ οι διάφοροι κατά τόπους “ειδικοί” και αξιωματούχοι επικοινωνούν το μήνυμα ότι η χαρά της “χαλάρωσης” των μέτρων εν όψει καλοκαιρινής σαιζόν δεν θα κρατήσει αλλά θα λήξει πάραυτα με τα πρωτοβρόχια του φθινοπώρου (Έχουμε ασχοληθεί στο παρελθόν με το φαινόμενο της μαντικής ικανότητας σε θέματα πρόβλεψης μελλοντικών μεταλλάξεων για τις οποίες προετοιμάζονται προκαταβολικά οι δόσεις).

Δυστυχώς ήγγικεν ο καιρός που ο Έλλην πολίτης θα γνωρίσει τι σημαίνει να πεθαίνεις μπροστά από τις πύλες των νοσοκομείων χωρίς να έχεις πλέον πρόσβαση σε αυτά, ακριβώς όπως συμβαίνει σε όσες χώρες απαξίωσαν τον δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας τους.

Αυτές οι χώρες βέβαια υπάγονται στον τρίτο κόσμο…

Υγειονομικοί κατά  της Υποχρεωτικότητας

Δίκτυο 38 Νοσοκομείων/ Δομών Υγείας Αττικής και ΕΚΑΒ Αθηνών

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...