Διαλύουν τη χειρουργική κλινική του Γ.Ν. Μεσολογγίου και κατά συνέπεια ολόκληρη τη νοσηλευτική Μονάδα Μεσολογγίου

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Τριμελούς Επιτροπή Ιατρών του ΓΝ Μεσολογγίου μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στη νοσηλευτική μονάδα:

Μετά την αποχώρηση του επιμελητή χειρουργού από το ΓΝ Μεσολογγίου και με ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ αναισθησιολόγο να καλύπτει πρωινό ωράριο και εφημερίες, είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι η χειρουργική κλινική του ΓΝ Μεσολογγίου ΔΕ δύναται να εξακολουθεί να καλύπτει το ΓΝ Αγρινίου 12 ημέρες το μήνα για νοσηλεία χειρουργικών περιστατικών και επείγοντα χειρουργεία. Παρ’όλα αυτά στο ΓΝ Αγρινίου συνεχίζουν οι 12 ημέρες να μένουν ακάλυπτες από χειρουργό ενεργής εφημερία.

Την Πέμπτη 21/07 διακομίστηκε επείγον περιστατικό για επείγον χειρουργείο στο ΓΝ Μεσολογγίου, στο οποίο δεν εφημέρευε αναισθησιολόγος (καθώς η ΜΟΝΑΔΙΚΗ αναισθησιολόγος εφημέρευε την προηγούμενη ημέρα). Η λύση που δόθηκε από τη διοίκηση ήταν να στείλει εντέλλεσθαι στην αναισθησιολόγο να εφημερεύσει δεύτερο 24ωρο – το οποίο είναι παράνομο και επικίνδυνο , όχι μόνο για τους ασθενείς αλλά και την ίδια τη γιατρό. Για να μπει το έκτακτο χειρουργείο κλήθηκε διευθύντρια χειρουργός, χωρίς να εφημερεύει, η οποία και ήρθε μέσα στη νύχτα στο νοσοκομείο.

Μετά από όλα αυτά και ενώ 2 χειρουργοί του ΓΝ Μεσολογγίου νοσούν με covid, το Σαββατοκύριακο 23-24/07 στο ΓΝ Αγρινίου δεν εφημερεύει και πάλι χειρουργός ενεργής εφημερία. Η λύση που δίνεται από τη διοίκηση είναι η κάλυψη χειρουργικών περιστατικών να γίνεται από το αποδυναμωμένο πλέον τμήμα του ΓΝ Μεσολογγίου, στο οποίο έχουν απομείνει 2 χειρουργοί και μία αναισθησιολόγος. Η τελευταία έπειτα από το εξαντλητικό ωράριο και το φόρτο εργασίας (καθώς καλείται να κάνει 4 εφημερίες σε 5 ημέρες!!!!!) παρουσιάζει επεισόδιο ιλίγγου και νοσηλεύεται στην παθολογική κλινική του ΓΝ Μεσολογγίου. Μετά το τελευταίο γεγονός, και αφού το ΓΝ Μεσολογγίου μένει χωρίς αναισθησιολογική κάλυψη, η διοίκηση αποφασίζει τη μετακίνηση του εφημερεύοντα χειρουργού στο ΓΝ Αγρινίου (όπου εφημερεύει αναισθησιολόγος), αφήνοντας ακάλυπτο το ΓΝ Μεσολογγίου από χειρουργό. Δε χρειάζεται να αναλύσουμε το πόσο επικίνδυνο είναι αυτό όχι μόνο για τα επείγοντα περιστατικά που θα έρθουν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, αλλά και για τα περιστατικά που νοσηλεύονται στη χειρουργική κλινική του ΓΝ Μεσολογγίου, κάποια από τα οποία είναι ασταθή και πολύ σοβαρά. Ποιος έχει την ευθύνη αυτών των περιστατικών και ποιος γιατρός θα κληθεί όταν χρειαστούν περίθαλψη????? Συνέπεια όλων αυτών είναι ο εφημερεύων χειρουργός, ο οποίος έχει ιστορικό καρδιοπάθειας, να εμφανίσει υπερτασικό επεισόδιο και ταχυκαρδία και να γίνει εισαγωγή του στην καρδιολογική του ΓΝ Μεσολογγίου. Στην εφημερία της 24/07 και έπειτα από πίεση του εφημερεύοντα χειρουργού στο ΓΝ Μεσολογγίου ( ο οποίος είχε εντολή μετακίνησης για εφημερία στο ΓΝ Αγρινίου) η Διοίκηση διαπίστωσε πώς είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και παράνομο να μείνουν οι νοσηλευόμενοι ασθενείς της χειρουργικής κλινικής του ΓΝ Μεσολογγίου χωρίς ιατρική κάλυψη και ακύρωσε την εντολή μετακίνησης του χειρουργού, ενώ μετέτρεψε την εφημερία ετοιμότητας του χειρουργού στο ΓΝ Αγρινίου σε ενεργής εφημερία.

Ο σκοπός προφανώς είναι η μεταφορά του χειρουργικού τομέα στο ΓΝ Αγρινίου, αποδυνάμωση του ΓΝ Μεσολογγίου και μετατροπή του σε Κέντρο Υγείας.

Σε 3 ημέρες κατάφεραν να διαλύσουν τη χειρουργική κλινική – σε συνέχεια της αποδυνάμωσης της καρδιολογικής κλινικής, έπειτα από μετακίνηση ιατρού καρδιολόγου στο ΓΝ Αγρινίου για εφημερίες, αφήνοντας ακάλυπτες εφημερίες στο ΓΝ Μεσολογγίου – και αυτά είναι μόνο η αρχή.

Οι γιατροί των δύο νοσοκομείων της Αιτωλοακαρνανίας μέσω των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων είχαν προειδοποιήσει εδώ και μήνες για τις εξελίξεις σε χειρουργική και καρδιολογική κλινική αλλά καμία ενέργεια δεν έγινε από Διοικήσεις νοσοκομείων και ΥΠΕ. Η λύση είναι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και όχι οι μετακινήσεις με εντέλλεσθαι και οι εμβαλωματικές προσωρινές “λύσεις”, που μπαλωνοντας ένα κενό δημιουργούν άλλο.

Είναι πλέον ηλίου φαεινότερο ότι υποβαθμίζουν το ΓΝ Μεσολογγίου σε Κέντρο Υγείας. ΔΕ θα μείνουμε αμέτοχοι σε αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει και η Διοίκηση και ΥΠΕ θα μας βρουν απέναντί τους σε αυτές τις ενέργειες.

Η Τριμελής Επιτροπή Ιατρών του ΓΝ Μεσολογγίου

 

Πηγή: https://iaitoloakarnania.gr/2022/07/dialyoyn-ti-cheiroyrgiki-kliniki-toy-g-n-mesologgioy-kai-kata-synepeia-olokliri-ti-nosileytiki-monada-mesologgioy/

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...