Επέτειος Αποκτάστασης της Δημοκρατίας

Στις 21 Απρίλιου του 1967, μια ομάδα αξιωματικών του στρατού κατέλυσε με την ανοχή του παλατιού το δημοκρατικό πολίτευμα μετά από μια περίοδο πολιτικής αστάθειας. Τα επτά χρόνια που ακολούθησαν πήγαν την Ελλάδα πολύ πίσω. Κατακτήσεις, έστω και αμφιλεγόμενες, που είχαν επιτευχθεί στα δύσκολα μετεμφυλιακά χρόνια χάθηκαν εξαιτίας της ανικανότητας των δικτατόρων.

Οι κοινωνικές ανισότητες που υπήρχαν διευρύνθηκαν και οι ελευθερίες των πολιτών καταπατήθηκαν, αφού είχαν συρρικνωθεί με τις παρεμβάσεις του βασιλιά την προηγούμενη περίοδο. Άνθρωποι βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, πέθαναν από τον αυταρχισμό της χούντας, καριέρες καταστράφηκαν, πολίτες εγκατέλειψαν την Ελλάδα.
Η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό δυσφημίστηκε. Τα πολύ σοβαρά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της περιόδου αντιμετωπίστηκαν με το χειρότερο τρόπο ανοίγοντας νέες πληγές που ακόμα δεν έχουν κλείσει…
24 Ιουλίου 2022  και παραφράζοντας…
Δεν μπορούμε να γιορτάσουμε καμία επέτειο αποκατάστασης Δημοκρατίας.
Μια ομάδα αρίστων του πολιτικού κόσμου κατέλυσε με την ανοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων, το δημοκρατικό πολίτευμα μετά από μια περίοδο πολιτικής αστάθειας. Τα τρεισήμισι χρόνια που ακολούθησαν πήγαν την Ελλάδα πολύ πίσω. Κατακτήσεις, έστω και αμφιλεγόμενες, που είχαν επιτευχθεί στα δύσκολα μνημονιακα χρόνια χάθηκαν εξαιτίας της ανικανότητας των αρίστων.
Οι κοινωνικές ανισότητες που υπήρχαν διευρύνθηκαν και οι ελευθερίες των πολιτών καταπατήθηκαν με τις παρεμβάσεις του “Λουδοβίκου”, καθ’ όλη  την περίοδο. Καταπατήθηκαν ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα χρόνων. Άνθρωποι φυλακίστηκαν, διαχωρίστηκαν με βάση τα “υγειονομικά τους φρονήματα”, υπέφεραν από τον αυταρχισμό της χούντας, καριέρες καταστράφηκαν, πολίτες εγκατέλειψαν την Ελλάδα.
Η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό δυσφημίστηκε. Τα πολύ σοβαρά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της περιόδου αντιμετωπίστηκαν με το
χειρότερο τρόπο ανοίγοντας νέες πληγές που ακόμα δεν έχουν κλείσει…
Αστυνομοκρατια. Φόβος, Πειθαρχία και Καταστολή.
Αντι να περιμένουμε κι εμεις τον Κωνσταντίνο Καραμανλή μας, ισως θα επρεπε να μην βασιζομαστε πια σε αυτεπάγγελτους σωτήρες.
Ας σωθουμε μονοι μας.
Ας τους περιφρονήσουμε.
Ας τους δειξουμε πληρη ανυπακοη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...