Νοσοκομείο Παπανικολάου / Στα όρια διάλυσης η ΩΡΛ κλινική – Έμεινε με έναν ειδικό γιατρό

Δεν έχουν τελειωμό τα προβλήματα στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και την ίδια ώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη κωφεύει στις εκκλήσεις εργαζόμενων και ασθενών

Την άμεση πλήρωση των κενών στις κλινικές του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με ερώτηση στη Βουλή, καθώς η κλινική Ωτορινολαρυγγολογική κινδυνεύει με λουκέτο εξαιτίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία την άφησε με έναν ειδικό γιατρό.

 

Μετά το πρόσφατο τραγικό περιστατικό με τον θάνατο 43χρονου ασθενούς σε καρέκλα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών αλλά και την πυρκαγιά στην πνευμονολογική κλινική στο «Παπανικολάου», που κόστισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους, έρχεται το σήμα κινδύνου που εκπέμπει η κλινική Ω.Ρ.Λ.του ίδιου νοσοκομείου.

Η ήδη αποψιλωμένη και αποδυναμωμένη Ω.Ρ.Λ. κλινική κινδυνεύει να κλείσει, καθώς έχει μείνει χωρίς προσωπικό, το οποίο όχι μόνο δεν ενισχύεται, αλλά ούτε καν αναπληρώνεται.

Πρόκειται για μια κλινική που υπάρχει από ιδρύσεως του ΕΣΥ και που κατά κοινή ομολογία επιτελεί σημαντικότατο έργο, καθώς, πέραν των χιλιάδων ασθενών που εξετάζονται εκεί, διενεργεί πολλές και σημαντικές χειρουργικές επεμβάσεις.

Επίσης, περιλαμβάνει μια από τις ελάχιστες σύγχρονες νευροωτολογικές μονάδες στην Ελλάδα, ενώ διενεργεί βαριές ογκολογικές επεμβάσεις και δύσκολες ωτοχειρουργικές επεμβάσεις.

Όπως τονίζει η αναπληρώτρια τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δώρα Αυγέρη «με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη αυτή η κλινική έχει σήμερα μείνει -όσο κι αν ακούγεται απίστευτο- με έναν ειδικό γιατρό. Κι αυτό, γιατί μετά από αποχωρήσεις και συνταξιοδοτήσεις, η διοίκηση του νοσοκομείου και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν κάνουν καμία κίνηση για αναπλήρωση των κενών, ενώ την ίδια ώρα σπεύδουν να παραχωρούν προνόμια σε ιδιώτες και εργολάβους».

Τα παραπάνω προκαλούν την ιδιαίτερη ανησυχία σε εργαζόμενους, ασθενείς και, εν γένει στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης, αλλά και όλης της Βόρειας Ελλάδας. Κι αυτό γιατί  καταδεικνύουν τη γενικότερη, προβληματική συνθήκη λειτουργίας ενός από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της πόλης. Ταυτόχρονα προοιωνίζουν ανάλογα προβλήματα σε άλλες κλινικές του με παρόμοια προβλήματα.

Παράλληλα οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την ερώτησή τους στη Βουλή επισημαίνουν ότι «σε μια ακόμη περίπτωση, όπως αυτή του “Παπανικολάου”, αποτυπώνεται ξεκάθαρα η από την πλευρά της κυβέρνησης Μητσοτάκη μεθοδευμένη απαξίωση του ΕΣΥ. Η πλήρης “κοβιντοποίηση” των νοσηλευτικών ιδρυμάτων σε όλη την επικράτεια έχει οδηγήσει στην κατάρρευσή τους. Ωστόσο, Μητσοτάκης και Πλεύρης χέρι – χέρι συνεχίζουν να απεργάζονται σχέδια ιδιωτικοποίησης πάνω στα συντρίμμια».

Τέλος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τον υπουργό Υγείας να λάβει άμεσα μέτρα για την κάλυψη των κενών στην Ω.Ρ.Λ. κλινική, καθώς και την κάλυψη οργανικών θέσεων σε άλλες κλινικές του Παπανικολάου.

Παράλληλα, ζητούν να ενεργοποιηθεί προς την κατεύθυνση ενός νέου πλαισίου κινήτρων, ώστε να ξαναγίνει το ΕΣΥ ελκυστικό για τους νέους γιατρούς και λοιπούς επαγγελματίας υγείας.

Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: 

«Η από την πλευρά της κυβέρνησης οργανωμένη αποδυνάμωση και απαξίωση του ΕΣΥ αποτυπώνεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στην αποψίλωση νευραλγικών κλινικών με πολύχρονη και σημαντική προσφορά στην δημόσια υγεία, όπως για παράδειγμα της Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής του «ΓΝΘ Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης. Η μεθοδευμένη αποψίλωση των δημόσιων νοσοκομείων  γίνεται σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία τα νοσοκομεία βγαίνουν πλήρως αποδυναμωμένα από  την παρατεταμένη υγειονομική κρίση του κορωνοϊού, από την πλήρη «κοβιντοποιήσή» τους και εξάντληση του ανθρώπινου δυναμικού τους.

Το νοσοκομείο «Παπανικολάου» δεν εξαιρείται από αυτή την πλήρη κατάρρευση, την οποία επιβεβαιώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο ο  θάνατος 43χρονου ασθενούς σε μια καρέκλα στα ΤΕΠ, καθώς και η πρόσφατη πυρκαγιά στην πνευμονολογική κλινική του νοσοκομείο «Παπανικολάου» που άφησε πίσω της δύο νεκρούς.

Η ίδρυση της Ω.Ρ.Λ. κλινικής του Νοσοκομείου Παπανικολάου συγχρονίστηκε με τη δημιουργία του ΕΣΥ πριν από περίπου 35 χρόνια. Το σημαντικό έργο της αποτυπώνεται ξεκάθαρα στα εξής:

Είναι από τις λίγες κλινικές αναφοράς στην Ω.Ρ.Λ. σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Εξετάζει κάθε έτος 18.000 ασθενείς, νοσηλεύει πάνω από 1000 ασθενείς και εκτελεί πάνω από 700 χειρουργικές επεμβάσεις ανά έτος. Διενεργεί 100 τραχειοτομές στις 3 ΜΕΘ του νοσοκομείου ανά έτος. Έχει μία από τις πολύ λίγες σύγχρονες νευροωτολογικές μονάδες στην Ελλάδα. Είναι από τα ελάχιστα  κέντρα κοχλιακής εμφύτευσης στην Ελλάδα. Είναι από τις λίγες Πανελλαδικά κλινικές που εκτελεί βαρείες ογκολογικές επεμβάσεις και δύσκολες ωτοχειρουργικές επεμβάσεις.

Η κλινική έχει 6 οργανικές θέσεις ειδικών. Πριν από 18 μήνες συνταξιοδοτήθηκε ένα μέλος της κλινικής. Πριν από 13 μήνες αποχώρησε ένα ακόμη μέλος. Πριν από 15 μήνες αποσπάστηκε για ειδικούς λόγους ένα ακόμη μέλος της κλινικής. Πριν από 10 ημέρες υπέβαλε την παραίτησή του προς συνταξιοδότηση ο Συντονιστής Διευθυντής της  Ω.Ρ.Λ. κλινικής – Διευθυντής Χειρουργικού Τομέα. Οπότε απέμειναν 2 ειδικοί, και πριν από μια  εβδομάδα κατέθεσε την παραίτησή του και ένας ακόμη εκ των ειδικών.

Σύμφωνα και με την καταγγελία των εργαζόμενων  η κλινική θα μείνει με μόλις έναν ειδικό γιατρό, καθώς αποχωρούν γιατροί λόγω συνταξιοδότησης ή παραίτησης και  έως τώρα δεν έχει γίνει καμία κίνηση για αναπλήρωση των κενών.

Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι αναφέρουν στην καταγγελία τους: «Το Δ.Σ. εργαζομένων Παπανικολάου καταγγέλλει την προωθούμενη διάλυση της ΩΡΛ κλινικής του Παπανικολάου. Επιβεβαιώνεται ότι με το που κόπασε λίγο η πανδημία άρχισε η ουσιαστική διάλυση του ΕΣΥ. Η λειτουργία της κλινικής από τον επόμενο μήνα θα τεθεί σε αμφιβολία, μένοντας με ένα μόνο ειδικό ιατρό. Με την αρχή του έτους έχουν αποχωρήσει 2 ιατροί, είτε σε σύνταξη είτε για άλλη θέση. Ενώ , αναμένεται άμεσα να φύγουν άλλοι 3, λόγω σε σύνταξης και παραιτήσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παραμένει μόνο ένας μόνιμος ιατρός! Όλα αυτά σε γνώση της Διοίκησης και όλων των αρμοδίων, που δεν έχουν κάνει καμία κίνηση για να καλυφθούν οι 4 κενές από τις συνολικά 6 οργανικές θέσεις.

Όλα αυτά, μάλιστα, για κλινική με πορεία 33 χρόνων με πρωτοποριακό έργο, με εξειδίκευση στους όγκους της περιοχής, με κάλυψη χιλιάδων περιστατικών της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας (προ πανδημίας ήταν πρώτη σε αναλογία ειδικών ανά χειρουργείο σε όλη την Ελλάδα διενεργώντας 800 χειρουργεία το έτος), οδηγείται στην πλήρη διάλυση.

Δεν πρόκειται να συναινέσουμε στην διάλυση του ΕΣΥ! Απαιτούμε εδώ και τώρα κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων με προσλήψεις μόνιμων ειδικών ιατρών με κατεπείγουσες διαδικασίες».

Μάλιστα, οι εργαζόμενοι προειδοποιούν ότι  εντός του έτους το ίδιο πρόβλημα θα προκύψει και στην Οφθαλμολογική Κλινική, αλλά και στη Νευροχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Παπανικολάου.

Επειδή, σήμερα στην ΩΡΛ Κλινική του Γ.Ν.Θ. Παπανικολάου υπηρετεί ένας μόνο ειδικός, επιμελητής Α.

Επειδή είναι φανερό ότι η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο αποσκοπούν στο να κλείσουν μία ιστορική κλινική του ΓΝΘ Παπανικολάου.

Επειδή, είναι αναγκαία η ενίσχυση και  η θωράκιση του ΕΣΥ, ιδίως μετά από μια περίοδο παρατεταμένης πανδημικής κρίσης.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να καλυφθούν  άμεσα τα κενά στην ΩΡΛ Κλινική του ΓΝΘ Παπανικολάου;
  • Τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να καλυφθούν τα οργανικά κενά θέσεων και στις άλλες κλινικές του ΓΝΘ Παπανικολάου και σε ποιον χρονικό ορίζοντα αναμένεται αυτό να γίνει;
  • Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την δημιουργία νέου πλαισίου κινήτρων (εργασιακών – μισθολογικών – εκπαιδευτικών – επιστημονικής εξέλιξης ) ώστε να ξαναγίνει το ΕΣΥ ελκυστικό για τους νέους γιατρούς και λοιπούς  επαγγελματίες Υγείας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Αμανατίδης Ιωάννης
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Γιαννούλης Χρήστος
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Καφαντάρη Χαρά
Μάρκου Κώστας
Μουζάλας Ιωάννης
Μωραΐτης Αθανάσιος
Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα)
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Πούλου Παναγιώτα (Γιώτα)
Ραγκούσης Ιωάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Φωτίου Θεανώ
Χρηστίδου Ραλλία»

 

Πηγή: https://www.avgi.gr/koinonia/415946_sta-oria-dialysis-i-orl-kliniki-emeine-me-enan-eidiko-giatro

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...