Οι Υγειονομικοί κατά της υποχρεωτικότητας απαντούν στην ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ για τις αναστολές εργασίας

Το διοικητικό συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ από καιρό δεν λειτουργεί  ενιαία σε ότι αφορά τις αποφάσεις και τις ανακοινώσεις που εκδίδονται. Οι πλειοψηφούσες παρατάξεις της ΔΗΣΥ και της ΔΑΚΕ που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και στην ΝΔ αντίστοιχα, υπό κοινό μέτωπο και τηρώντας ολοφάνερα όλο και λιγότερο τα προσχήματα, σιγοντάρουν την κυβερνητική πολιτική της αποδόμησης των εργασιακών δικαιωμάτων στο χώρο της Υγείας.

Σε αυτά τα πλαίσια κινείται και η τελευταία, χαμηλότατου επιπέδου ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ που θεωρούμε ότι είναι προϊόν πρωτοβουλίας περιορισμένου αριθμού συντακτών, αν όχι ενός μόνο συντάκτη.

Με την ανακοίνωση αυτή ο συντάκτης υποπίπτει στο μέγα ατόπημα μιας ευθείας επίθεσης όπου φωτογραφίζονται συγκεκριμένα πρόσωπα- χωρίς βέβαια να κατονομάζονται.

Επιπλέον η ανακοίνωση φωτογραφίζει ξεκάθαρα την ομάδα αυτή των εργαζόμενων σε αναστολή που έχουν οργανωθεί εξ αρχής σε σώμα με την επωνυμία “υγειονομικοί κατά της υποχρεωτικότητας”.

Είναι  γεγονός ότι ο συντάκτης της εν λόγω ανακοίνωσης μεταχειρίζεται τις ευτελείς μεθόδους με τις οποίες μας έχει εξοικειώσει το σύστημα εξουσίας και στις οποίες συγκαταλέγεται:

α) Η χρήση του ξεπερασμένου πια αφηγήματος των ψεκασμένων-αντιεπιστημονικών-αρνητών,

β) Η απόπειρα διάσπασης του υγειονομικού προσωπικού με τον άκρως ρατσιστικό διαχωρισμό του σε εμβολιασμένους και μη

γ) Η προβοκάτσια που αποσκοπεί στο διαχωρισμό μας από τη βάση μας.

Πέραν αυτών η ανακοίνωση είναι διάσπαρτη από χονδροειδή ψεύδη, τα οποία θα αποδομήσουμε ένα προς ένα:

1) Τις δυναμικές κινητοποιήσεις που επικαλείται ο συντάκτης της ανακοίνωσης για την άρση των αναστολών, τις οργάνωσε αρχικά ΟΧΙ η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία τους πρώτους μήνες των αναστολών δεν συμπεριλάμβανε καν το θέμα στον κατάλογο των αιτημάτων της, αλλά οι ίδιοι οι υγειονομικοί σε αναστολή οι οποίοι με πρωτοφανή παλμό και μαχητικότητα έκαναν αισθητή την ύπαρξή τους περιφρονώντας το σύστημα που προσπαθούσε να τους περιθωριοποιήσει με τη μέθοδο του στιγματισμού και του αποκλεισμού από τη δημοσιότητα.

Πριν τη δική μας μαζική κινητοποίηση στους δρόμους, το υγειονομικό κίνημα ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτο!

Ήταν η ολιγωρία των σωματείων μας λοιπόν, κύριε συντάκτη, που μας ώθησε να βγούμε μπροστά και να θέσουμε το δικό μας πλαίσιο διεκδίκησης των εργασιακών  δικαιωμάτων και όχι η ανάγκη για συνδικαλιστικές και πολιτικές καριέρες, διότι εμείς – σε αντίθεση με εσάς, κύριε συντάκτη – είχαμε ήδη σταδιοδρομήσει στο γνωστικό μας αντικείμενο, πριν μας στερήσει την έντιμη εργασία ένα διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα με τη δική σας ανοχή.

Εν τούτοις, ΔΕΝ παρακινούμε τους εργαζόμενους να εγκαταλείψουν τα θεσμοθετημένα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία τους, πράγμα που προφανώς θα εξυπηρετούσε το σύστημα. Αντιθέτως, παροτρύνουμε να ανανεώνουν τις εγγραφές τους, ώστε να πάρουν κάποια στιγμή τα σωματεία στα χέρια τους με τη συμμετοχή τους σε νέες παρατάξεις χωρίς κομματικούς προσανατολισμούς και εξαρτήσεις. Αντιληφθήκαμε από πρώτο χέρι την αντίδραση πανικού των συστημικών παρατάξεων επί εκλογών πρωτοβάθμιων σωματείων στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, όταν αποφασίσαμε να επικεντρωθούμε στον ως άνω στόχο.

2) Ουδέποτε οι υγειονομικοί που τάσσονται κατά της υποχρεωτικότητας των ιατρικών πράξεων δεν ενέδωσαν στη διχαστική προπαγάνδα και δεν επέκριναν με οποιονδήποτε τρόπο στις δεκάδες επίσημες ανακοινώσεις και δελτία τύπου που έχουν εκδώσει επί ένα χρόνο, τους συναδέλφους τους που εμβολιάστηκαν.

Ομοίως, ουδέποτε επιχείρησαν να ταυτίσουν τη δράση της ΠΟΕΔΗΝ αποκλειστικά με το ζήτημα των αναστολών εργασίας.

Αντίθετα αυτό που προτάσσει το κίνημα των υγειονομικών είναι η συσπείρωση όλων των εργαζόμενων της Υγείας απέναντι στο κυβερνητικό σχέδιο της πλήρους ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ και της ένταξης όλου του συστήματος υγείας υπό την ομπρέλα κολοσσιαίων επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτό το σχέδιο που υποστηρίζεται από το νέο νόμο 4931/2022 για την υγεία και που έχει ήδη επιφέρει τεράστια διάλυση στο ΕΣΥ, δεν θεωρείτε κύριε συντάκτη της ΠΟΕΔΗΝ  ότι θα άξιζε τη θυσία από πολλά μεροκάματα συναδέλφων για να αποτραπεί, εάν η ΠΟΕΔΗΝ ενημέρωνε και καθοδηγούσε σωστά τους συναδέλφους αυτούς ώστε να εμπιστεύονται τα συνδικαλιστικά τους όργανα και να αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα μιας απεργίας διαρκείας;

Πόσοι συνάδελφοί μας εντός των δομών υγείας, εκτιμάτε κύριε συντάκτη, ότι έχουν συνειδητοποιήσει τι πραγματικά δρομολογείται στην Υγεία και τι κρυβόταν πίσω από το κυνήγι μαγισσών που εξαπολύθηκε εναντίον των υγειονομικών που αντιστάθηκαν;

3) Από πού κι ως πού η προσφυγή σας στο ΣτΕ έβαλε φρένο στις απολύσεις τη στιγμή που τη δεδομένη περίοδο και παρά τις επιθυμίες του κυρίου Πλεύρη, δεν υπήρχε ακόμα το νομικό πλαίσιο για να υποστηριχθούν αυτές;

Γνωρίζετε κύριε συντάκτη της ΠΟΕΔΗΝ ότι με το νέο νόμο για την Υγεία ανοίγει πλέον ο δρόμος για απολύσεις μόνιμων υπαλλήλων από το σύστημα υγείας και κατ επέκταση από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα;

Έχετε ενημερώσει σχετικά τα μέλη του σωματείου σας;

Φυσικά και σε τέτοιες αποφάσεις απολύσεων το λόγο δεν τον έχει κανένα ΣτΕ και κανένα δικαστικό σώμα που, παρεπιπτόντως, δεκάρα δε δίνει για επιστημονικές τεκμηριώσεις – και ας διαθέτουμε άφθονες.

Εσείς, που εξακολουθείτε να επικαλείστε αρχές αναλογικότητας και άλλα παρωχημένα κουραφέξαλα προκειμένου να τεκμηριώσετε δήθεν το ορθόν της επιστροφής μας, αναλογιστείτε ότι ουδέποτε σας καλέσαμε να “απαλύνετε” τον πόνο μας, σιγοντάροντας την αντικατάσταση των συμβάσεων εργασίας μας από ένα κουρελόχαρτο υγειονομικής καταλληλότητας με περιορισμένη ισχύ, που μοναδικό μακροπρόθεσμο στόχο έχει την απαξίωση των συμβάσεων και τη διάλυση των εργασιακών μας κεκτημένων.

Η παραδοχή εξάλλου ότι “διευκολύνατε” την πρόωρη συνταξιοδότηση συναδέλφων που συντέλεσε καθοριστικά στη δημιουργία τεράστιων κενών στην Υγεία, μάλλον καθόλου δεν σας τιμά.

Εν κατακλείδι από το παραλήρημα της εν λόγω ανακοίνωσης της ΠΟΕΔΗΝ μπορεί να εξαχθεί το εξής συμπέρασμα:

Καθίσταται ηλίου φαεινότερο ότι το σύστημα εξουσίας, το οποίο εκφράζεται πλέον απροκάλυπτα δια συνδικαλιστικού στόματος, τρέμει περισσότερο από οτιδήποτε τον οργανωμένο συνδικαλισμό, τον μη ελεγχόμενο και μη κατευθυνόμενο από πολιτικά κόμματα, σε σημείο μάλιστα να εκτρέπεται με τρόπο που το εκθέτει ανεπανόρθωτα.

Αν μη τη άλλο, η αξία που μας δίνει η δυσφημιστική ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ ξεπερνάει κάθε προσδοκία και είναι μια μη αναμενόμενη εξέλιξη που δεν την φανταστήκαμε ούτε στο όνειρό μας.

Είναι επίσης απόδειξη ότι οι αγώνες στο τέλος πάντα αποδίδουν για όσους δεν χάνουν την πίστη και το κουράγιο τους.

Ευχαριστούμε θερμά το συντάκτη της ανακοίνωσης της ΠΟΕΔΗΝ, γι΄αυτό το ανέλπιστο δώρο και τον διαβεβαιώνουμε ότι σύντομα θα επαληθευτούν οι φόβοι του, όταν θα υποχρεωθεί να συνομιλήσει μαζί μας, ως ίσος προς ίσον, δεδομένου του νέου θεσμικού μας ρόλου.

Αναμένουμε από τις λοιπές παρατάξεις της ΠΟΕΔΗΝ μια σαφή τοποθέτηση επί του περιεχομένου της ανακοίνωσης.

Υστερόγραφο: Ο καθηγητής μικροβιολόγος Sucharit Bhakdi, που επισκέπτεται την Αθήνα κατόπιν πρόσκλησής μας και στον οποίο προφανώς αναφέρεστε υποτιμητικά κύριε συντάκτη, προς ενημέρωσή σας δεν είναι Ινδός, ούτε φακίρης, αλλά διεθνούς φήμης επιστήμονας, γεννημένος στις ΗΠΑ, με καταγωγή από την Ταϋλάνδη. Ίσως βέβαια εσείς κατέχετε τα της ιατρικής καλύτερα από εκείνον, εν τούτοις μια επίσκεψη στο πάρκο Ελευθερίας το Σάββατο 24.9 και ώρα 17:00, ενδεχομένως διευρύνει περαιτέρω τους ορίζοντές σας.

 

Μετά τιμής

Οι υγειονομικοί κατά της υποχρεωτικότητας

Σ.Υ.Δ.Ε  ( Σωματείο Υγειονομικών υπέρ Δημοκρατίας και Ελευθερίας)

Η Θέση της ΠΟΕΔΗΝ για τις Αναστολές Εργασίας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...