Συναντηση με την Κα Αδαμοπούλου Αγγελική

Στην συνάντηση που είχα με μέλη του Σωματείου Υγειονομικών υπέρ Δημοκρατίας και Ελευθερίας είχαμε την ευκαιρία να αναλύσουμε την υφιστάμενη κατάσταση στη Δημόσια Υγεία και να ενημερωθώ ενδελεχώς για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο ως συνέχεια του νόμου 4931 του Μαΐου 2022. Ο νόμος αυτός έθεσε τις βάσεις για την πλήρη αλλαγή της φιλοσοφίας στη διαχείριση της Υγείας ενώ το υπό ψήφιση νομοσχέδιο προκρίνει την περαιτέρω ιδιωτικοποίησή της καθώς εισάγει μεθόδους νεοφιλελεύθερου ελέγχου στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ο ασθενής πλέον λογαριάζεται ως πελάτης και η πρόσβαση σε επιλεγμένα νοσοκομεία -που δρομολογούνται ήδη να λειτουργούν ως νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου- θα είναι εφικτή μόνο για τον ασθενή που θα διαθέτει ιδιωτική ασφάλιση. Η εξέταση και διαχείριση των περιστατικών θα πραγματοποιείται βάσει πρωτοκόλλων και όχι εξατομικευμένης εκτίμησης από τον θεράποντα ιατρό με σχετική παραπομπή π.χ. σε εξετάσεις, ενώ σε περίπτωση παρέκκλισης από τα πρωτόκολλα προβλέπονται κυρώσεις όπως δυσμενής αξιολόγηση. Παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη απαξίωση των εργασιακών δικαιωμάτων του υγειονομικού προσωπικού όλων των τομέων, ειδικοτήτων και βαθμίδων.

Είναι δεδομένο ότι η εργαλειοποίηση της πανδημίας εκ μέρους της Κυβέρνησης έχει ως απώτερο σκοπό τον τεμαχισμό και την ιδιωτικοποίηση των ευαίσθητων τομέων του συστήματος Υγείας το οποίο θα ελέγχεται από μεγάλους Ομίλους- funds και θα λειτουργεί με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς σε μία λογική αποκλεισμού του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού από αυτό. Με αφορμή την έκτακτη υγειονομική συνθήκη τέθηκαν σε αναστολή εργασίας και ουσιαστικά στο περιθώριο 7500 Υγειονομικοί την κρισιμότερη χρονική περίοδο, των οποίων η απουσία αποδυνάμωσε έτι περαιτέρω τα ήδη υποστελεχωμένα Νοσοκομεία της χώρας που σταδιακά συγχωνεύονται με άλλα ή κλείνουν. Το καθεστώς αναστολής παρατείνεται υπονομεύοντας την ποιότητα παροχής των υπηρεσιών υγείας και τη διαβίωση του υγειονομικού προσωπικού.

Κατόπιν και της  πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (Γ΄ 7μ. 2332/2022) σχετικά με την αντισυνταγματικότητα της παράτασης της αναστολής εργασίας  των ανεμβολίαστων υγειονομικών, κρίνεται επιτακτική η ανάκληση της αναστολής εργασίας η οποία έχει επιβληθεί σε μία τόσο σημαντική κοινωνικά ομάδα επιστημόνων και εργαζομένων, ώστε επιστρέφοντας στην εργασία τους να συνεισφέρουν αποτελεσματικά στην αναβάθμιση της λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Αγγελική Αδαμοπούλου

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...