Σχετικά με τις εκλογικές διαδικασίες, για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων για το Α΄ Κοινό Υπηρεσιακό Συμβούλιο της 1ης ΥΠΕ.

Στις 17.3.2022, ημέρα Πέμπτη κινήθηκαν εκλογικές διαδικασίες σε έξι δομές υγείας του λεκανοπεδίου της Αττικής (ΓΟΝΚ “Άγιοι Ανάργυροι”, ΚΑΤ, ΓΝ Κωνσταντοπούλειο, Παμμακάριστος, ΕΚΑ, και Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας), για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων για το Α΄ Κοινό Υπηρεσιακό Συμβούλιο της 1ης ΥΠΕ.

Οι διαδικασίες αυτές που είχαν παγώσει από το 2020 επανεκκινήθηκαν με τρόπο που ανέδειξε όλο το μεγαλείο της αυθαιρεσίας ενός καθεστώτος που δεν διστάζει πλέον απροκάλυπτα να σαμποτάρει τις εκλογικές διαδικασίες και να προσβάλλει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι των εργαζομένων. Συνοψίζοντας:

1) Στις εκλογές είχαν εξ αρχής δικαίωμα συμμετοχής μόνο οι μόνιμοι υπάλληλοι, οι υπάλληλοι με συμβάσεις ΙΔΟΧ και ΙΔΑΧ, ενώ αποκλείστηκε επικουρικό προσωπικό που καλύπτει πάγιες ανάγκες, παρόλο που υπηρεσιακά του θέματα εξετάζονται από το εν λόγω θεσμικό όργανο.

2) Ρητά αναφέρθηκε ότι οι εκλογικοί κατάλογοι θα ήταν αυτοί που ίσχυαν έως 31.8.2020, αποκλείοντας τους συναδέλφους που μονιμοποιήθηκαν μετά από αυτή την ημερομηνία καθώς και μεγάλο αριθμό ειδικευόμενων γιατρών.

3) Εν τέλει οι εκλογικοί κατάλογοι επικαιροποιήθηκαν επιλεκτικά προκειμένου να αποκλεισθούν

– και ορθώς – όσοι εν τω μεταξύ συνταξιοδοτήθηκαν, αλλά ταυτόχρονα και χωρίς κανένα νομικό έρεισμα να αποκλεισθούν από την εκλογική διαδικασία και οι συνάδελφοι που τέθηκαν σε αναστολή!

4) Δεν επικαιροποιήθηκαν οι υποψηφιότητες από το 2020 με αποτέλεσμα αφενός να αποκλειστούν από το δικαίωμα του εκλέγεσθαι συνάδελφοι που επιθυμούσαν επί του παρόντος να θέσουν υποψηφιότητα και αφετέρου να συμπεριλαμβάνονται υποψήφιοι που είχαν συνταξιοδοτηθεί ή είχαν …αποδημήσει εις Κύριον.

Για την ενημέρωση των εφορευτικών επιτροπών σχετικά με το θέμα των “αποχωρησάντων” υποψηφίων μεταξύ των οποίων συμπεριέλαβαν και τους εν αναστολή συναδέλφους, εστάλη έγγραφο με την ένδειξη “εξαιρετικά επείγον” το οποίο κοινοποιήθηκε ανήμερα των εκλογών.

Περιττό να αναφέρουμε ότι οι εν λόγω “αποχωρήσαντες” υποψήφιοι συνέχισαν να φιγουράρουν στα ψηφοδέλτια την ημέρα των εκλογών, μεταξύ αυτών και ο θανόντας. Ενδεχομένως ο τελευταίος να πήρε και ψήφους…

5) Οι εκλογικοί κατάλογοι εμφανίστηκαν αναρτημένοι το βράδυ της παραμονής των εκλογών και γενικά η ενημέρωση της πλειοψηφίας των εργαζόμενων για τις επικείμενες εκλογές υπήρξε ανύπαρκτη με αποτέλεσμα την πολύ περιορισμένη συμμετοχή λόγω άγνοιας.

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι κατατέθηκαν εμπρόθεσμα ενστάσεις επί της διαδικασίας από το σωματείο και την πρόεδρο εργαζομένων του ΚΑΤ, από μέλος του σωματείου εργαζομένων του ΓΟΝΚ καθώς και από μεμονωμένους υποψηφίους και ψηφοφόρους.

Η ως άνω αναφορά / καταγγελία δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα για την ωμή παρέμβαση του συστήματος επί των εκλογικών διαδικασιών με παραβίαση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι των εργαζομένων.

Συνάδελφοι που τελούν σε αναστολή αποκλείστηκαν από τις εκλογές των πρωτοβάθμιων σωματείων στο Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός και στις δομές του ΟΚΑΝΑ με τη δικαιολογία ότι λόγω παύσης μισθοδοσίας δεν είχαν τακτοποιημένες τις εισφορές τους ως μέλη του σωματείου, πράγμα για το οποίο δεν τους ενημέρωσαν τα σωματεία πριν τη μέρα των εκλογών, ως όφειλαν.

Επίσης δεν έγινε αποδεκτή η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους υπαλλήλων με συμβάσεις ΟΑΕΔ και άλλες, από τους οποίους ζητήθηκε ως προϋπόθεση για την εγγραφή τους καταβολή εισφορών τριών ετών, ήτοι 180 ευρώ!

Υπενθυμίζουμε ότι στο θέμα αυτό έχει τοποθετηθεί η ΠΟΕΔΗΝ με επιστολή προς τα σωματεία όπου ρητά τονίζει ότι οι συνάδελφοι που έχουν τεθεί σε αναστολή διατηρούν την οργανική τους θέση και ως εκ τούτου διατηρούν τα εκλογικά τους δικαιώματα και ότι δεν τίθεται ζήτημα εξόφλησης των εισφορών ως προϋπόθεση συμμετοχής από ανθρώπους που δεν έχουν πληρωθεί εδώ και επτά μήνες.

Η απροκάλυπτα παράνομοι, πραξικοπηματικού τύπου χειρισμοί και παρεμβάσεις στο συνδικαλιστικό γίγνεσθαι, θέτουν μείζον θέμα έλλειψης δημοκρατίας στη χώρα μας. Φέρνουν δε στο νου εποχές όπου ψήφιζαν και τα δέντρα.

Στο σημείο που φτάσανε τα πράγματα και με τους ρυθμούς που εξελίσσεται η παρανομία, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου, θεωρώντας πλέον θέμα χρόνου να αποκλείονται στο εγγύς μέλλον πολίτες με διάφορα προσχήματα από τη συμμετοχή ακόμα και στις κοινοβουλευτικές εκλογές.

Μετά τιμής

Σ.Υ.Δ.Ε.

Σωματείο Υγειονομικών υπέρ Δημοκρατίας και Ελευθερίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...