Σωματείο Εργαζομένων του ΓΝΞ: Δραματική η υποστελέχωση του Νοσοκομείου Ξάνθης, επιστολή και στο Υπουργείο Υγείας

Στη δραματική υποστελέχωση που ταλανίζει το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης στέκεται εκ νέου το Σωματείο Εργαζομένων του ΓΝΞ που με επιστολή του τόσο προς τους τοπικούς άρχοντες όσο και την ηγεσία του Υπουργείο Υγείας ζητά τη λήψη άμεσων και δραστικών μέτρων.

Αναλυτικά το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ξάνθης αναφέρει τα παρακάτω:

https://www.xanthitimes.gr/2022/07/20/somateio-ergazomenon-gnx-dramatiki-ypostelechosi-nosokomeioy-xanthis-epistoli/

 

Οι αγωνιζόμενοι συνάδελφοι του Νοσοκομείου κάτω απο αυτές τις αντιξοες συνθήκες, δε σταματούν εδώ και προχωρούν σε ψήφισμα υπερ της επιστροφής των εν αναστολή συναδέλφων τους.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ξάνθη 14-7-2022
Γ.Ν. ΞΑΝΘΗΣ αριθ. πρωτ. 109
ΝΕΑΠΟΛΗ 67100
e-mail: senxanth@gmail.com
ΠΡΟΣ:
Υπουργείο Υγείας
Υπουργό Υγείας: κ. Αθανάσιο Πλεύρη
Αν. Υπουργό Υγείας κα Ασημίνα Γκάγκα
ΚΟΙΝ:
Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.
ΑΔΕΔΥ Ν. Ξάνθης
Βουλευτές Ν. Ξάνθης: κ. Μπαράν Μπουρχάν, Τσιλιγγίρη Σπυρίδων, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν
Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης
Δήμαρχο Ξάνθης
Διοικητή 4ης Υ.ΠΕ. Μακεδονίας-Θράκης
Διοικήτρια Γ.Ν. Ξάνθης
Μ.Μ.Ε. Ν. Ξάνθης

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΞΑΝΘΗΣ

Από 1/9/2021 σε εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 206 και 207 του Ν. 4820/2021 και «κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης» έχουν τεθεί σε αναστολή καθηκόντων εργασίας λόγω της μη συναίνεσης σε υποχρεωτικό εμβολιασμό 7000 υπάλληλοι δομών υγείας πανελληνίως. Το γεγονός αυτό για τη κοινωνία της Ξάνθης σημαίνει απώλεια εργασίας και οικονομική εξαθλίωση για περισσότερες από 100 οικογένειες συμπολιτών μας και για το Νοσοκομείο της Ξάνθης απομάκρυνση και μη αντικατάσταση ειδικά εκπαιδευμένου νοσηλευτικού και λοιπών ειδικοτήτων προσωπικού.

Καθώς, δέκα και πλέον μήνες μετά την απομάκρυνσή των υγειονομικών του Νοσοκομείου μας η αναπλήρωση όλων αυτών των θέσεων εργασίας από συμβασιούχους δεν έχει υλοποιηθεί, γίνεται αντιληπτό, τόσο η τραγική έλλειψη προσωπικού σε ένα ήδη υποστελεχωμένο Ε.Σ.Υ., και μάλιστα σε καιρούς αυξημένων αναγκών παροχής υγείας στον πληθυσμό, όσο και οι εξαντλητικές συνθήκες υπό τις οποίες εργάζεται το υπόλοιπο προσωπικό με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για την σωματική και ψυχική του κόπωση όσο και για την ποιότητα υπηρεσιών υγείας που παρέχονται στον προσερχόμενο συμπολίτη μας.
Το επιβαλλόμενο μέτρο της αναστολής εφαρμόστηκε με αιτιολογία την «προστασία της δημόσιας υγείας από τους επικίνδυνους ανεμβολίαστους υγειονομικούς». Ως επαγγελματίες υγείας όμως, όλοι οι υγειονομικοί (εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι) συναισθάνονται πάντα την ευθύνη απέναντι στον ασθενή για παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών υγείας τηρώντας καθημερινά, σωστά και σχολαστικά όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας,πόσο δε μάλλον τώρα που ο κορονοιός έχει γίνει καθημερινό θέμα στη ζωή μας και επιβάλλεται η τήρηση ειδικών πρωτοκόλλων προστασίας.
Τα πρωτόκολλα αυτά, από την ημέρα του γνωστοποιήθηκε ο COVID-19 και βρέθηκαν όλοι οι υγειονομικοί στην πρώτη γραμμή μάχης, εφαρμόστηκαν από όλους με υπευθυνότητα και ευλάβεια, προστατεύοντας τόσο τους ασθενείς όσο και τους ίδιους διενεργώντας τις προβλεπόμενες από το Υπουργείο Υγείας ειδικές εξετάσεις αλλά και τακτικά rapid tests. Τα συγκεκριμένα test εξακολουθούν να γίνονται από εργαζόμενους που είτε διαθέτουν παλιά πιστοποιητικά εμβολιασμού που έχουν λήξει, είτε έχουν απαλλαγεί της υποχρέωσης εμβολιασμού από ιατρικές επιτροπές, και παρόλα αυτά προσέρχονται κανονικά στην εργασία τους. Και το εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι αφού δεν αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία οι συνάδελφοι, γιατί αποτελούν οι συνάδερφοι που δεν εμβολιαστηκαν; και αφού επιτρέπεται το δικαίωμα στην εργασία στους συναδέλφους που και νοσούν και μεταδίδουν τον ιό τη στιγμή μάλιστα που καλούνται να επιστρέψουν στην εργασία τους την πέμπτη ημέρα νόσησής τους, γιατί υποχρεούνται όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί σε αναγκαστική ανεργία με το πλέον τιμωρητικό μέτρο της πλήρους στέρησης αποδοχών;
Γίνεται κατανοητό πως το μέτρο της αναστολής όχι μόνο στερείται επιστημονικής βάσης, όχι μόνο επιβάλλει την άνιση και άδικη μεταχείρηση προς τους συναδέλφους μας, αλλά καταστρατηγεί το εργασιακό τους δικαίωμα και καταρρακώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπειά τους.
Οι πάνω από 100 οικογένειες αναστολέων μεταξύ των οποίων υπάρχουν πολύτεκνοι, μονογονείς και άνθρωποι με κάποια μορφή αναπηρίας, αναγκάζονται σε ανεργία, και μάλιστα σε παραδειγματική τιμωρία χωρίς αποδοχές, χωρίς να δικαιούνται οποιοδήποτε επίδομα και σύμφωνα με την τροπολογία αρ. 67. Ν. 4886/24-1-2022, ρητώς δεν δικαιούνται καμία άδεια, καμία υπηρεσιακή μεταβολή, κανένα ιδιωτικό έργο με αμοιβή και συνεπώς απαγορεύεται να κάνουν οποιαδήποτε άλλη εργασία ώστε να βιοποριστούν. Κι εφόσον προβλέπεται η παράταση των αναστολών μέχρι 31/12/2022 όπου θα επαναξιολογηθεί η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού, μέχρι τότε θα βρίσκονται στην ίδια ακριβώς κατάσταση, χωρίς καμία απολύτως πηγή εισοδήματος.
Οι συνάνθρωποι και συνάδελφοί μας, κατανοούν τη δεινή οικονομική και ψυχολογική κατάσταση που βρίσκονται αυτοί και οι οικογένειές τους καθώς καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις, επιφορτισμένοι με άγχος και ανασφάλεια για το αύριο όσο η «εργασιακή ομηρία» επιμένει και ο χρόνος αναστολής έχει ξεπεράσει κάθε λογικό όριο!
Κατόπιν αυτών και αντιμετωπίζοντας το θέμα ανθρωπιστικά και συναδελφικά ψηφίζουμε υπέρ της άρσης της αναστολής εργασίας των υγειονομικών και συναδέλφων μας που αυτή τη στιγμή ζούν υπό συνθήκες οικονομικής και ψυχολογικής εξαθλίωσης, ενώ όλες οι δομές Υγείας του Νομού μας στερούνται από ικανό και έμπειρο προσωπικό.
ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΟΜΟΦΩΝΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΡΦΩΝ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥΣ.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
Η Πρόεδρος                                Η Γραμματέας
Γεωργιάδου Ελένη                       Χρηστάκη Μαρία  

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...