Τραμπούκικη παρέμβαση του ηγετικού μέλους της πλειοψηφούσας παράταξης της ΠΟΕΔΗΝ

Καθώς το σωματείο των υγειονομικών υπέρ Δημοκρατίας και Ελευθερίας (ΣΥΔΕ) προβαίνει σε εγγραφές μελών από όλη την Ελλάδα, το σύστημα εξουσίας και οι κολαούζοι του συνδικαλιστές κατ’ επάγγελμα, που θεωρούσαν ότι με την άρση των αναστολών και την επιστροφή των υγειονομικών στις θέσεις τους θα έπαιρνε τέλος ο αγώνας τους, διαπιστώνουν έκπληκτοι και έντρομοι ότι τώρα αρχίζει να διευρύνεται η βάση του κινήματος που θεμελιώθηκε την περίοδο των αναστολών.

Ενός κινήματος που με το δυναμισμό του και τις ανεπιτήδευτες παρεμβάσεις του στο υγειονομικό γίγνεσθαι φαίνεται να κερδίζει σταθερά έδαφος στο χώρο του οργανωμένου συνδικαλισμού.

Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, κινητοποιούνται και πάλι εργαζόμενοι που απείχαν σταθερά από κάθε μορφή κινητοποίησης – όχι από αδιαφορία αλλά εξαιτίας της απαξίωσης του συνδικαλισμού που προκάλεσαν ξεπουλημένες ηγεσίες συνδικαλιστικών φορέων.

Ηγεσίες που εν είδει κοινής εκδούλευσης διαπραγματεύονται ψίχουλα για λογαριασμό των εργαζόμενων, την ίδια στιγμή που σιγοντάρουν κυβερνητικές πολιτικές απόλυτης καταστρατήγησης εργασιακών κεκτημένων.

Οι καθιερωμένες απεργιακές φιέστες σε αραιά χρονικά διαστήματα που γίνονται μόνο για το θεαθήναι, φυσικά και δεν είναι ικανές να κινητοποιήσουν τους εργαζόμενους. Αλλά ακόμα και αν με κάποιον μαγικό τρόπο ο κόσμος αυτός κατέβαινε στο δρόμο θα διαπίστωνε ότι αυτοί οι ίδιοι που τον καλούν, στην πραγματικότητα ΔΕΝ την θέλουν τη συμμετοχή του.

Η προχθεσινή τραμπούκικη παρέμβαση του ηγετικού μέλους της πλειοψηφούσας παράταξης της ΠΟΕΔΗΝ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προέδρου του προσωρινού ΔΣ του ΣΥΔΕ, κου Ζήση Δεληχά,  στην πανυγειονομική συγκέντρωση (από την οποία παρέμβαση οι μειοψηφούσες παρατάξεις διαχώρισαν σαφώς τη θέση τους) αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Φυσικά μια τέτοια ενέργεια δεν έμεινε αναπάντητη. Ο πρόεδρος του ΣΥΔΕ κατέθεσε χθες έγγραφο διαμαρτυρίας στο γενικό συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ και πήρε το λόγο για μια σύντομη τοποθέτηση επί του θέματος. Το συμβούλιο εν τέλει έκρινε κατά πλειοψηφία μη καταδικαστέα την προδήλως αντιθεσμική συμπεριφορά του προεδρεύοντος μέλους του. Ωστόσο η τοποθέτηση μιας υπολογίσιμης μειοψηφίας του συμβουλίου υπέρ του ΣΥΔΕ (13 υπέρ, 20 κατά της καταδικαστικαστικής απόφασης) αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι κάτι αρχίζει να κινείται στα λιμνάζοντα νερά της ΠΟΕΔΗΝ.

Σε κάθε περίπτωση ο εργασιακός κόσμος δεν πρέπει να γυρίσει την πλάτη στα σωματεία και τις ομοσπονδίες. Δεν πρέπει να απέχει από απεργίες και κινητοποιήσεις αλλά να συμμετέχει σταθερά και μαζικά στις κινητοποιήσεις που εξαγγέλλουν τα συνδικαλιστικά όργανα, γιατί τα σωματεία είναι κτήμα των εργαζόμενων και αποτελούν το μόνο πραγματικό ανάχωμα στις αντεργατικές επιθέσεις. Γιατί το μόνο που υπολογίζει το σύστημα εξουσίας είναι ακριβώς αυτός ο αριθμός των συμμετεχόντων τις κινητοποιήσεις. Δεν πρέπει να χαρίσουμε τα σωματεία μας σε αυτούς που τα καπηλεύονται.

Το ΣΥΔΕ δε συστάθηκε για να λειτουργήσει ανταγωνιστικά προς τις υγιείς συνδικαλιστικές δυνάμεις και συλλογικότητες που έχουν συνειδητοποιήσει τι δρομολογείται στο ΕΣΥ, αλλά αντιθέτως για να συμπράξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με την εμπειρία που απέκτησαν τα μέλη του μετά από 16 μήνες συνεχούς ΑΓΩΝΑ, σε αυτό που θεωρήσαμε από την πρώτη στιγμή που εκδιωχθήκαμε βίαια από τις δουλειές μας ως το κοινό συμφέρον όλων των εργαζόμενων στον υγειονομικό χώρο: Την υπεράσπιση του ΔΗΜΟΣΙΟΥ και ΔΩΡΕΑΝ χαρακτήρα της υγείας.

Μετά τιμής

 

Εδώ σας παραθέτουμε το κείμενο καταγγελία-διαμαρτυρία όπως κατατέθηκε  στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...