Υγειονομικοί υπογραμμίζουν την ανάγκη τροποποίησης του ν. 4931/2022 ο οποίος οδηγεί στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του Ε.Σ.Υ.

Σε συνέχεια του υπομνήματος που συνέταξε η ομάδα επιστημόνων του Σωματείου Υγειονομικών υπερ Δημοκρατίας και Ελευθερίας (ΣΥΔΕ) που αφορά τον Νέο Χάρτη Υγείας, κατατέθηκε από την ανεξάρτητη βουλευτή Α’ Αθηνών Κας Αγγελικής Αδαμοπούλου ερώτηση με θέμα:

“Υγειονομικοί υπογραμμίζουν την ανάγκη τροποποίησης του ν. 4931/2022 ο οποίος οδηγεί στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του Ε.Σ.Υ.”

 

Ακολουθεί η ερώτηση με αριθμό πρωτοκόλλου 6890/29.08.2022:

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α΄ ΑΘΗΝΩΝ

19 Αυγούστου 2022

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τoν Υπουργό Υγείας, κ. Αθανάσιο Πλεύρη

Θέμα: «Υγειονομικοί υπογραμμίζουν την ανάγκη τροποποίησης του ν. 4931/2022 ο οποίος οδηγεί στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του Ε.Σ.Υ.»

Κύριε Υπουργέ,

Έμπειροι επιστήμονες που εργάζονται στον κλάδο της υγείας μελέτησαν το νόμο 4931/2022 και προέβησαν στην σύνταξη υπομνήματος προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες και οι αρμόδιοι φορείς για το μέλλον της Δημόσιας Υγείας. Το υπόμνημα υπογράφεται από το Σωματείο Υγειονομικών υπέρ Δημοκρατίας και Ελευθερίας, τους Υγειονομικούς κατά της Υποχρεωτικότητας και το Δίκτυο 30 Νοσοκομείων / Δομών Υγείας Αττικής και ΕΚΑΒ Αθήνας.

Πρόσφατα, έλαβα γνώση του υπομνήματος κατόπιν σχετικής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας από τους Υγειονομικούς κατά της Υποχρεωτικότητας. Σκοπός του υπομνήματος, όπως αναφέρουν, είναι ‘’να ενημερωθεί το ευρύ κοινό για το μέλλον της Δημόσιας Υγείας, όπως διαμορφώνεται μετά την ψήφιση του νόμου 4931/2022 με τον πολύ ελκυστικό, αλλά ταυτόχρονα και παραπλανητικό κατά τη γνώμη μας τίτλο: «Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες επείγουσες διατάξεις», σε όλους τους Έλληνες πολίτες’’.

Στη συνέχεια παρατίθεται το συνοδευτικό μήνυμα του υπομνήματος που έλαβα.

“Το παρόν Υπόμνημα σκοπό έχει να ενημερωθούν αφενός όλοι οι Θεσμικά εμπλεκόμενοι φορείς και αφετέρου να ενημερωθεί το ευρύ κοινό για το μέλλον της Δημόσιας Υγείας, όπως διαμορφώνεται μετά την ψήφιση του νόμου 4931/2022 με τον πολύ ελκυστικό, αλλά ταυτόχρονα και παραπλανητικό κατά τη γνώμη μας τίτλο: «Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες επείγουσες διατάξεις», σε όλους τους Έλληνες πολίτες.

Θέτουμε το υπόμνημα αυτό στη διάθεση σας. Σας καλούμε να λάβετε σοβαρά υπόψη αυτή την ερμηνευτική προσέγγιση του νόμου που έγινε από έμπειρους στο αντικείμενό τους επιστήμονες της υγείας, οι οποίοι λειτούργησαν από την πρώτη στιγμή της υγειονομικής κρίσης αυστηρά κατά τη συνείδησή τους και με αποκλειστικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και το κοινό καλό.

Είναι προφανές από το γράμμα του νόμου ότι πλέον δρομολογείται η πλήρης ιδιωτικοποίηση του Ε.Σ.Υ. καθώς και η πλήρης εμπορευματοποίηση της Ιατρικής.

Δεδομένης και της ταχέως εξελισσόμενης φτωχοποίησης του ελληνικού λαού ανοίγει ο δρόμος προς ένα μέλλον της δημόσιας υγείας, όπως το έχουμε συναντήσει σε χώρες της λατινικής Αμερικής και αλλού, όπου ιδιωτικοποίησαν με πανομοιότυπες ή παρεμφερείς μεθόδους και στρατηγικές το εθνικό τους σύστημα υγείας. Πολύ σύντομα φοβόμαστε πως θα πληθύνουν και στη χώρα μας οι εικόνες ασθενών που καταλήγουν αβοήθητοι έξω από τις πύλες των νοσοκομείων, χωρίς να δικαιούνται πια την πρόσβαση σε αυτά. Αν και έχει ξεκινήσει ήδη η εφαρμογή του, σας καλούμε να επεμβείτε αμέσως ώστε να παύσει οριστικά η διάλυση του Δημοσίου χαρακτήρα της Υγείας, εισηγούμενοι την κατάργηση του νόμου που αποτελεί την ταφόπλακα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.” Ακολούθως παραθέτω αναλυτικά το επισυναπτόμενο υπόμνημα που μου εστάλη προκειμένου να καταστεί ευρύτερα γνωστή η σπουδαιότητα του θέματος.”

 

Παρακολουθήστε την πορεία του ερωτήματος εδώ

Διαβάστε εδώ το υποβληθέν ερώτημα

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...