Όταν η ιδιωτικοποίηση των πάντων έχει προσυμφωνηθεί….

Όταν η ιδιωτικοποίηση των πάντων έχει προσυμφωνηθεί από το 2010 και μετά με τα μνημόνια,

Όταν στο μύλο του γενικού ξεπουλήματος της χώρας έχει παραδοθεί κράτος πρόνοιας και εθνικοί πυλώνες σταθερότητας,
Όταν ευαίσθητους τομείς από τους οποίους εξαρτάται η υγεία, η ακεραιότητα, η ευημερία, και η ζωή η ίδια των πολιτών, τούς λυμαίνονται ιδιωτικές επιχειρήσεις,
Όταν τις συμφωνίες προσυπογράφουν και υλοποιούν σε τεύχη ΟΛΟΙ οι πολιτικοί συνδυασμοί που από το 2010 έχουν αφήσει στίγμα στη διακυβέρνηση της χώρας, με τους υπόλοιπους να σιγοντάρουν,
Σε μια χώρα που έχει αντικαταστήσει το πολιτικό της σύστημα με μια μαφία μεταπρατών εθνικής περιουσίας και έχει γυρίσει εκατόν πενήντα χρόνια πίσω, συναγωνιζόμενη τριτοκοσμικές χώρες
Είναι επόμενο ότι θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου όπου οι εθνικές τραγωδίες θα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.
Τα ευχολόγια όπως και οι αναβολές κινητοποιήσεων από κάποιες συνδικαλιστικές ηγεσίες του κλάδου μας σε ένδειξη πένθους, όχι μόνο δεν τιμούν τους αδικοχαμένους του δυστυχήματος στα Τέμπη, αλλά εντέχνως αποφεύγουν για άλλη μια φορά την απόδοση ευθυνών προς τους ενόχους ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος.
Ο συνδικαλιστικός κόσμος οφείλει να δώσει σύσσωμος μια απάντηση στο πολιτικό σύστημα που απαξιώνει τις ζωές μας κάθε μέρα.
Παραθέτουμε κι εμείς το χρονικό της ιδιωτικοποίησης των ελληνικών σιδηροδρόμων, ώστε να γίνει σαφές ότι τέτοια ατυχήματα δεν είναι προϊόν κακιάς τύχης.
1. οι ανακοινώσεις της παραταξης ΔΕΣΚ Σιδηροδρομικών, με ημερομηνίες 24/1/2023 και 7/2/2023 που προειδοποιούσαν:
« Όσο δεν παίρνονται μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους και την ασφαλή λειτουργία και κυκλοφορία των τρένων, τα ατυχήματα δεν έχουν τελειωμό»
και διεκδικούσαν από κυβέρνηση, ΟΣΕ και HELLENIC TRAIN τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων
2. τον Απριλίου 2022 είχε παραιτηθεί στέλεχος της ΕΡΓΟΣΕ για θέματα ασφάλειας των δρομολογίων
3. η σημερινή δήλωση του προέδρου του Σωματείου των μηχανοδηγών στην ΕΡΤ ότι «τα ηλεκτρονικά συστήματα δεν λειτουργούν εδώ και χρόνια. Όλα είναι χειροκίνητα.»
Θυμίζουμε οτι από το 2010, υπάρχει η κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ην ιδιωτικοποίηση των ελληνικών σιδηροδρόμων. Για την υλοποίηση της πολιτικής αυτής, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ “εσπασαν” τον ενιαίο κρατικό ΟΣΕ σε μικρότερες (και ευκολότερο να ιδιωτικοποιηθούν ξεχωριστά) εταιρείες ΕΡΓΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΓΑΙΟΣΕ.
 Το 2017, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ιταλική «Ferrovie dello Stato Italiane Group» έναντι 45 εκατομμυρίων ευρώ.
Η σύμβαση της ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ουδέποτε δημοσιεύθηκε.
Ακολούθησε νέα σύμβαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που προέβλεπε κρατική χρηματοδότηση 250 εκατ. ευρώ στην ιδιωτικοποιημένη ΤΡΑΙΝΟΣΕ (50 εκατ. ετησίως για 5 έτη)
Μετα την ιδιωτικοποίηση, το 2018 θεσμοθετηθηκε “διευθέτηση” του εργάσιμου χρόνου με 9ήμερη συνεχόμενη εργασία ενώ το 2019 απολύθηκαν 120 εργαζόμενοι.
Το 2019 ολοκληρώθηκε η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ μαζί ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πλήρη “απελευθέρωση” (δηλαδή ιδιωτικοποίηση) των σιδηροδρομικών μεταφορών.
Το 2022, η κυβέρνηση της ΝΔ επέκτεινε την κρατική χρηματοδότησης της ιδιωτικοποιημένης ΤΡΑΙΝΟΣΕ για 10 επιπλέον έτη (με συνολικό όφελος 750 εκατ. ευρώ για τους καπιταλιστές).
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει ετήσια έσοδα 130 εκατ. ευρώ (3,4 εκατ. ευρώ ετήσια καθαρά κέρδη) αλλά αρνείται να πάρει τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια των δρομολογίων, των επιβατών και των εργαζομένων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...