Νέος Χάρτης Υγείας

Το παρακάτω υπόμνημα σκοπό έχει να ενημερωθούν αφενός όλοι οι Θεσμικά εμπλεκόμενοι φορείς και αφετέρου να ενημερωθεί το ευρύ κοινό για το μέλλον της Δημόσιας Υγείας, όπως διαμορφώνεται μετά την ψήφιση του νόμου 4931/2022 με  τον πολύ ελκυστικό, αλλά ταυτόχρονα και παραπλανητικό κατά τη γνώμη μας τίτλο: «Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες επείγουσες διατάξεις», σε όλους τους Έλληνες πολίτες.

 Το θέτουμε στη διάθεση σας και σας καλούμε να λάβετε σοβαρά υπόψη αυτή την ερμηνευτική προσέγγιση του νόμου που έγινε από έμπειρους στο αντικείμενό τους επιστήμονες της υγείας, οι οποίοι λειτούργησαν από την πρώτη στιγμή της υγειονομικής κρίσης αυστηρά κατά τη συνείδησή τους και με αποκλειστικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και το κοινό καλό.

Είναι προφανές από το γράμμα του νόμου ότι πλέον δρομολογείται η πλήρης ιδιωτικοποίηση του Ε.Σ.Υ. καθώς και η πλήρης εμπορευματοποίηση της Ιατρικής.

Δεδομένης και της ταχέως εξελισσόμενης φτωχοποίησης του ελληνικού λαού ανοίγει ο δρόμος προς ένα μέλλον της δημόσιας υγείας, όπως το έχουμε συναντήσει σε χώρες της λατινικής Αμερικής και αλλού, όπου ιδιωτικοποίησαν με πανομοιότυπες ή παρεμφερείς μεθόδους και στρατηγικές το εθνικό τους σύστημα υγείας.

Πολύ σύντομα φοβόμαστε πως θα πληθύνουν και στη χώρα μας οι εικόνες ασθενών που καταλήγουν αβοήθητοι έξω από τις πύλες των νοσοκομείων, χωρίς να δικαιούνται πια την πρόσβαση σε αυτά.

Νόμος 4931. ΓΙΑΤΡΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ big letters final

Μπορείτε να κατεβάσετε το υπόμνημά εδώ.

Νόμος 4931/2022

Σχετικές δηλώσεις του υπουργού υγείας Κ. Πλεύρη: