Ημερίδα με κεντρικό τίτλο: “Τα ΜΜΕ στην Ελλάδα και τον κόσμο, σήμερα”.

Την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024, ώρα 11:30, πραγματοποιήθηκε στην ΕΣΗΕΑ στην Αθήνα, Ημερίδα με κεντρικό τίτλο: “Τα ΜΜΕ στην Ελλάδα και τον κόσμο, σήμερα”.

Στην Ελλάδα του σήμερα η ελευθερία του τύπου βρίσκεται στην 108η θέση του Παγκόσμιου Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου, ενώ η χώρα μας καταλαμβάνει την τελευταία θέση μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ελευθεροτυπία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου, θεσμοί που πλήττονται βάναυσα αμφότεροι, στην Ελλάδα του σήμερα. Τη διαπίστωση αυτή κατέδειξε στις 7/2/2024 και η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου εκφράζοντας με τον πιο επίσημο τρόπο τις σοβαρές ανησυχίες της αναφορικά με την κατάσταση της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας του Τύπου, της Δικαιοσύνης και των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Ένα ψήφισμα καταπέλτης που αντίστοιχό του είχε εισπράξει η Ελλάδα μόνο στα χρόνια της 7ετίας. Μεταξύ όλων όσων κατατάσσουν την ελευθερία του τύπου στη χώρα μας στην 108η θέση ντροπής αναφέρονται: η παρεμπόδιση δημοσιογράφων στην κάλυψη θεμάτων με ποικίλους τρόπους ακόμα και με αυθαίρετη αστυνομική βία, η δολοφονία του δημοσιογράφου Γ. Καραϊβάζ που παραμένει ανεξιχνίαστη, οι παρακολουθήσεις (μέσω του λογισμικού παρακολούθησης predator) πολιτικών, δημοσιογράφων κλπ, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ και οι δεσμοί του με την πολιτειακή εξουσία, η τροποποίηση του άρθρου 191 του Π.Κ. (Ν.4855/2021) περί διασποράς ψευδών ειδήσεων (νόμος που εφαρμόστηκε αρχικά για τον έλεγχο της κοινής γνώμης κατά την περίοδο της πανδημίας και πλέον βρίσκει εφαρμογή σε κάθε πεδίο που απειλεί να διαταράξει την επιβαλλόμενη μονοφωνία).

 

Τη συζήτηση συντόνιζε η κα Εύα Μαυρογένη, δημοσιογράφος στην ΕΡΤ και σήμερα στην ΕΡΤ OPEN. Στο πάνελ των ομιλητών βρέθηκαν και τοποθετήθηκαν για την κατάσταση των ΜΜΕ στον κόσμο και την Ελλάδα σήμερα οι:

  • Γιώργος Βούλγαρης, δημοσιογράφος “Στο κόκκινο” 105,5 FM.
  • Αντώνης Κοκορίκος, δημοσιογράφος.
  • Πάρις Καρβουνόπουλος, δημοσιογράφος, διαχειριστής του militaire.gr.
  • Στάθης Σταυρόπουλος, σκιτσογράφος, αρθρογράφος.
  • Δημήτρης Λιάτσος, δημοσιογράφος, ανταποκριτής στη Μόσχα.
  • Αλέξανδρος Τσίγγος, ραδιοφωνικός παραγωγός, Μετρόπολις 95,5 
  • Θεμιστοκλής Συμβουλόπουλος, ΕΡΤ Κρατική Τηλεόραση, β’ αντιπρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ.

 

Η δημοσιογράφος ανταποκρίτρια στη Γαλλία, κα Δεναξά, απευθύνθηκε στο ακροατήριο της Ημερίδας με επιστολή της, στην οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων, την προσωπική της εμπειρία η οποία αντικαθρεφτίζει τις συνθήκες που επικρατούν στα ΜΜΕ, αναφέροντας την πρόσφατη, αναιτιολόγητη απόλυσή, δική της και συναδέλφων της, από ελληνικό μιντιακό όμιλο.

 

Γραπτή παρέμβαση κατέθεσε επίσης και το Σωματείο Υγειονομικών για την Δημοκρατία και την Ελευθερία (Σ.Υ.Δ.Ε.), η οποία αναγνώστηκε από την κα Εύα Μαυρογένη και μπορείτε να παρακολουθήσετε στο ακόλουθο βίντεο.

 




 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...