Παρουσία του ΣΥΔΕ σε εκδήλωση-συζήτηση ενάντια στις συνδικαλιστικές-πολιτικές διώξεις

Την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 στο χώρο της Νομικής Σχολής Αθηνών πραγματοποιήθηκε μια εξαιρετική εκδήλωση-συζήτηση σχετικά με το διαμορφωμένο πλέον καθεστώς των συνδικαλιστικών – πολιτικών διώξεων αλλά και τη γενικότερη άσκηση αντεργατικής πολιτικής. Εκπρόσωποι από συνδικαλιστικές οργανώσεις, κινήσεις, συλλογικότητες, όπως η ΕΛΜΕ Πειραιά, η Ενότητα Αντίσταση Ανατροπή, η 5η ΕΛΜΕ Αθήνας, ο απολυμένος από το ΕΚΠΑ συνάδελφος Δημήτρης Αντωνίου, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΕΚΠΑ, του Τεχνικού Επιμελητηρίου, του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, του Βιβλίου και Χάρτου, η πρωτοβουλία εργαζομένων στο εμπόριο και τα σούπερ μάρκετ, το σχήμα ταξική πορεία, η ΟΡΜΑ και πολλοί ακόμα, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και συμμετείχαν σε μια συζήτηση που αναδείκνυε τους κοινούς προβληματισμούς και ανάγκες όλων των εργαζομένων ανεξαρτήτως κλάδου.

Μεταξύ αυτών που συμμετείχαν στην εκδήλωση ήταν και το Σωματείο Υγειονομικών υπέρ Δημοκρατίας και Ελευθερίας (Σ.Υ.Δ.Ε). Στη σύντομη παρέμβασή του, έγινε αναφορά στο μέτρο των αναστολών εργασίας που αποτέλεσε πρωτόγνωρο μέτρο επαγγελματικής δίωξης και κατάφορης παραβίασης του εργατικού δικαίου – παράμετρος η οποία έντεχνα αποσιωπήθηκε από συνδικάτα όλων των βαθμίδων αλλά και πολιτικά κόμματα, ακόμα και από εκείνα που στη συνείδηση του κόσμου έχουν καθιερωθεί ως «φιλεργατικά». Κατά την περίοδο της πανδημίας – εποχή του μεγάλου «κοινωνικού πειράματος» – θεσμοθετήθηκε και νομιμοποιήθηκε η αυθεντία της μονοφωνίας και η ποινικοποίηση κάθε αντίθετης γνώμης, είτε αυτή αφορούσε προβληματισμό, είτε τεκμηριωμένο αντίλογο. Σημαντικός αριθμός ανθρώπων διώχθηκε ποινικά με την κατηγορία της διασποράς ψευδών ειδήσεων. Ταυτόχρονα διώξεις υπήρξαν και για λόγους «απείθειας», κυρίως με την επιβολή οικονομικών προστίμων, είτε για τους άνω των 60 ετών που δεν εμβολιάστηκαν, είτε για όποιον δε φορούσε μάσκα, παραβίαζε το χιλιομετρικό όριο εντός του οποίου του επιτρεπόταν η μετακίνηση κοκ. Από τη στιγμή που η κοινωνία αποδέχθηκε – έστω και υπό το φόβο της πανδημίας – τέτοιου τύπου διώξεις, έγινε πλέον ορατό πως οδεύουμε σε μια νέα πραγματικότητα, όπου κάθε φορά που κάτι θα ενοχλεί το επίσημο αφήγημα θα διώκεται ποικιλοτρόπως. Έτσι σήμερα έχουμε διώξεις επαγγελματικές, συνδικαλιστικές, πολιτικές, κοινωνικές κ.α. Διώξεις δημοσιογράφων όταν τολμούν να ασκούν τη δημοσιογραφία, διώξεις εκπαιδευτικών όταν με τη στάση και το φρόνημά τους γίνονται πρότυπα για τους μαθητές, διώξεις σε οτιδήποτε και οποιονδήποτε τολμά να ενοχλεί. Σε αυτό το σύγχρονο καθεστώς εργασιακών διώξεων η πιο εκκωφαντική σιωπή προέρχεται από το χώρο του συνδικαλισμού με σημαντικό αριθμό σωματείων να συγχέουν τη συνδικαλιστική δράση με την εργοδοτική εξυπηρέτηση.

Ελπιδοφόρο μήνυμα στην πραγματικότητα που βιώνουμε η πρωτοβουλία της εκδήλωσης με τη συμμετοχή σωματείων, σχημάτων, συλλογικοτήτων που επιδιώκουν να επαναφέρουν το συνδικαλισμό στη βάση του, η οποία δεν είναι άλλη από την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και τον έλεγχο της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Χωρίς μικροσκοπιμότητες και κλαδικά συμφέροντα, επιχειρήθηκε η εύρεση κοινού τόπου συζήτησης προβληματισμού και ανάληψης από κοινού δράσεων. Είμαστε σίγουροι πως όσο η βεντάλια της αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής θα ανοίγει, τόσο περισσότερο ο εργατικός κόσμος – και όχι μόνο – θα αφυπνίζεται από την πλάνη που του έχει επιχειρηθεί. Ο αγώνας των διεκδικήσεων δεν είναι ούτε εύκολος ούτε σύντομος. Μας χρειάζεται όλους. Εμάς που έχουμε ήδη βιώσει το μέτρο των διώξεων, αλλά και όσους πρόκειται να το βιώσουν στο προσεχές μέλλον. Η μόνη απάντηση στην τακτική του «διαίρει και βασίλευε» είναι η αλληλεγγύη και η επικέντρωση σε αυτά που μας ενώνουν.

Ως Σωματείο Υγειονομικών υπέρ Δημοκρατίας και Ελευθερίας (Σ.Υ.Δ.Ε.) χαιρετίζουμε με αισιοδοξία αυτή την πρωτοβουλία και ευχόμαστε να ακολουθήσουν πολλές ακόμα.

 

Με εκτίμηση

Σωματείο Υγειονομικών υπέρ Δημοκρατίας και Ελευθερίας

 

 

 

 

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...