Παρουσίαση του βιβλίου της Έρης Σαμικού και του Λάζαρου Τεντόμα «Πήραμε τις ζωές μας πίσω;»

Τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023 παρουσιάστηκε στην υπέροχη και κατάμεστη αίθουσα του Olympias Rooftop Bar στο κέντρο της Αθήνας, το βιβλίο της Έρης Σαμικού και του Λάζαρου Τεντόμα με τίτλο «Πήραμε τις ζωές μας πίσω;». Μια ανθρωπολογική μελέτη για τον (μετα) πανδημικό λόγο στην Ελλάδα που ανατρέχει με ερευνητική ματιά στα χρόνια της πανδημίας από την έναρξη έως την κορύφωση των πολιτικών – υγειονομικών μέτρων διαχείρισης της.

Το βιβλίο αποτελεί ένα χρονογράφημα μέσα ιστορικές αναδρομές, ανθρωπολογικές και κοινωνιολογικές μελέτες αλλά και από δηλώσεις – τοποθετήσεις φορέων και επιστημόνων που προλείαιναν το έδαφος για τις αποφάσεις των πολιτικών προϊσταμένων. Τη μελέτη συνοδεύουν πλούσιες μαρτυρίες και ερευνητικό υλικό από ανθρώπους που έζησαν τα σκληρά μέτρα της πανδημίας, είτε ως εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας, της παιδείας, των κοινωνικών δομών, είτε ως ασθενείς του ΕΣΥ, είτε ως απλοί πολίτες. Μέσα στις σελίδες του βιβλίου οι ιστορίες των ανθρώπων αναδεικνύουν το θυμό, την απόγνωση, τον προβληματισμό, αλλά και την αξιοπρέπεια, τη δύναμη και το μεγαλείο της ψυχής και γίνονται ένα με την επιστημονική τεκμηρίωση επιχειρώντας να επεκτείνουν τον προβληματισμό, να γεννήσουν νέα ερωτήματα και να διευρύνουν το πεδίο της σκέψης.

Έτσι στο τέλος καλείται ο αναγνώστης να αναστοχαστεί για την μετεξέλιξη της κοινωνίας μέσα από τους διαδοχικούς εγκλεισμούς και τις μονοφωνικές επιταγές που μετέτρεψαν τους μέχρι χθες δημοκρατικούς θεσμούς σε διαδικασίες και όργανα ελέγχου πειθαρχίας και αδειοδοτημένης υπό προϋποθέσεις ελευθερίας, ενώ εξακολουθεί να πλανάται το ερώτημα: «Πήραμε τις ζωές μας πίσω;».

Ιδιαίτερα τιμητική ήταν για το ΣΥΔΕ η παρουσία μέλους του στο πάνελ των ομιλητών.

Την ηχογράφηση της παρουσίασης μπορείτε να παρακολουθήσετε στο ακόλουθο link: https://www.youtube.com/watch?v=oRRDjEeUi_8&t=1356s

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...