Σημαντική ανακοίνωση για τη διεκδίκηση μισθών υγειονομικών σε αναστολή απο 1.9.2021

(Συλλογική Καταγγελία στην Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης)

Έχει ήδη υποβληθεί συλλογική καταγγελία στην Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης για παραβίαση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη εκ μέρους του ελληνικού κράτους μέσω του μέτρου της αναστολής εργασίας των υγειονομικών που δεν εμβολιάστηκαν, με πλήρη στέρηση μισθού από 1.9.2021 και μετά.

Σε μερικές εβδομάδες αναμένεται η έκδοση θετικής απόφασης, η οποία θα είναι καθοριστική για τη δυνατότητα διεκδίκησης όλων των μισθών από 1.9.2021.

Όσοι δικηγόροι σκοπεύουν να ασκήσουν τέτοιες αγωγές, καλό θα είναι να περιμένουν πρώτα την απόφαση της Επιτροπής, έτσι ώστε στο δικόγραφό τους να κάνουν ρητή αναφορά σε αυτήν και στο άρθρο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη που έχει παραβιαστεί.

Εάν όλα πάνε καλά και τα δικόγραφα συνταχθούν σωστά, με τον παραπάνω τρόπο, τα ελληνικά δικαστήρια θα είναι επί της ουσίας υποχρεωμένα να επιδικάσουν όλους τους μισθούς από 1.9.2021.

Για την αφιλοκερδή σύνταξη και προώθηση της συλλογικής αυτής καταγγελίας, καθώς και τη γενικότερη νομική συνδρομή στο θέμα, ευχαριστούμε θερμά το Νικήτα Αλιπράντη, γνωστό νομικό και συγγραφέα, πρώην μέλος της ανωτέρω Επιτροπής και ομότιμο καθηγητή Νομικής του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου. Ο ρόλος σας κύριε καθηγητά ήταν πράγματι καταλυτικός και η θέρμη σας συγκινητική.

Σας ευχαριστούμε.

Βασίλης Παπανικολάου

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...