Ενιαίος οργανισμός για τις εξαρτήσεις ΕΟΠΑΕ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Διεύθυνση Γραμματείας:

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας,                                                                                                        

Γ΄ Σεπτεμβρίου 48Β.                                                                                                                                    

Τηλ.: 6944 262 344, 6979436467

Φαξ: 22730 23441

Email: prolipsiworkers@gmail.com

Δελτίο τύπου

Οι εργαζόμενοι/ες στα Κέντρα Πρόληψης πληροφορηθήκαμε με έκπληξη και έντονη ανησυχία από τα ΜΜΕ τα σχετικά περί δημιουργίας Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ), δίχως καμία προηγούμενη επίσημη πληροφόρηση πόσο δε μάλλον, διαβούλευση. Στη συνάντηση μας με την διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, μια βδομάδα πριν το υπουργικό συμβούλιο, ούτε και αυτή γνώριζε λεπτομέρειες, όπως δήλωσε…

Η εξέλιξη αυτή, με την δημιουργία ενός ΝΠΙΔ – «ομπρέλα» στις εξαρτήσεις, θα προκαλέσει «τσουνάμι» συγχωνεύσεων και νομοτελειακά, θα οδηγήσει στην κατάργηση υφιστάμενων δομών και υπηρεσιών, ομογενοποιώντας πολύπλευρες και συνθετικές προσεγγίσεις τις οποίες αξιοποιεί ο κάθε φορέας για να υπηρετήσει ένα τόσο σύμπλοκο ζήτημα όσο αυτό των εξαρτήσεων. 

Είναι διάχυτη η ανησυχία μας για τις στοχεύσεις ενός τέτοιου εγχειρήματος που τετραγωνίζει τον κύκλο, λειτουργώντας αποπροσανατολιστικά, ενώ ουσιαστικά στοχεύει στην συρρίκνωση για ακόμα μια φορά, του κοινωνικού κράτους την στιγμή που το Δ.Σ. του κλάδου μας έχει επανειλημμένως ζητήσει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τα τρομακτικά προβλήματα υποστελέχωσης που εμφανίζουν τα Κέντρα Πρόληψης, τα οποία οφείλονται και στο άλυτο θεσμικό τους.

Αντί αυτού, ακούμε μεγαλεπήβολους σχεδιασμούς με την απουσία της κοινωνίας και των εργαζομένων. Η κοινοτική Πρόληψη είναι απούσα στις προθέσεις τους, ενώ αντίθετα, προκρίνεται ένα στενά ιατροκεντρικό μοντέλο που θεωρεί πως το πρόβλημα των εξαρτήσεων είναι πρόβλημα απλά, κλινών. Πολύ φοβόμαστε, αξιολογώντας και όσα έχουμε δει και από την στάση του ΟΚΑΝΑ τελευταία, ότι το νομοσχέδιο αυτό θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την υπόθεση της πρόληψης στη χώρα μας. 

Ως εργαζόμενοι/ες στα Κέντρα Πρόληψης, διεκδικούμε να ακουστούμε και ο όποιος σχεδιασμός να ξεκινήσει από το μηδέν, με βάση την εμπειρία των εργαζομένων  σε όλες τις εμπλεκόμενες δομές. Παράλληλα, εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους συναδέλφους μας σε ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, 18 Άνω, Αργώ και Ιανός, στοχεύουμε στην ανάληψη κοινής δράσης και καλούμε όλους/ες τους/τις συναδέλφους μας σε επαγρύπνηση. 

Επιδιώκουμε έναν ανοιχτό δημόσιο διάλογο με την Πολιτεία από το μηδέν, με στόχο ένα πολυσυλλεκτικό, αποτελεσματικό, δημοκρατικό πλαίσιο αντιμετώπισης των εξαρτήσεων που θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της κοινότητας και των ληπτών βοήθειας, που δεν θα κατηγορεί το θύμα. 

Το Υπουργείο Υγείας όφειλε να δηλώσει τις προθέσεις του, πριν επιχειρήσει μια διοικητική ανασυγκρότηση τέτοιου μεγέθους. Καλούμε έστω και τώρα, την πολιτική ηγεσία να ακούσει τις ανησυχίες μας, στον αγώνα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των εξαρτήσεων. Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο προκειμένου να αντιμετωπίσουμε  το σοβαρό αυτό ζήτημα με αποτελεσματικότητα και γνώμονα τις ανάγκες των εξυπηρετούμενων μας. Στον διάλογο αυτόν θα προσέλθουμε με την πρότασή μας για θεσμική αναβάθμιση και γενναία ενίσχυση σε προσωπικό, για τον ενιαίο φορέα των Κέντρων Πρόληψης και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, διακριτό πόλο μέσα σε κάθε σχεδιαζόμενο δίκτυο αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων. Θα αντισταθούμε σθεναρά στην συρρίκνωση της διαρκούς διαδικασίας της Πρόληψης και την μετατροπή της σε μια επικάλυψη με «καμπάνιες» και άλλες επικοινωνιακές προχειρότητες ενός συρρικνωμένου ιατροκεντρικού οργανισμού «Θεραπείας» των Εξαρτήσεων .     

Επιθυμούμε παράλληλα και την κοινωνία παρούσα στις όποιες αποφάσεις, καθώς τα ζητήματα αυτά μας αφορούν όλους κι όλες και παροτρύνουμε τα μέλη μας να δράσουν μέσα στο πεδίο, ενημερώνοντας φορείς, σωματεία και τα μέλη των κοινοτήτων στις οποίες τα 75 Κέντρα Πρόληψης πανελλαδικά, δρούμε και εργαζόμαστε.  

Το ΔΣ

 

Πηγη: http://prolipsiworkers.blogspot.com/2023/11/blog-post.html

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...