Κονιορτοποίηση των προγραμμάτων απεξάρτησης

Με νομοσχέδιο αστραπή η κυβέρνηση επιχειρεί την άλωση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα των προγραμμάτων πρόληψης των εξαρτήσεων και απεξάρτησης. Προχωρά στην κατάργηση όλων των εγκεκριμένων κρατικών δομών και δημοσίων προγραμμάτων απεξάρτησης (ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, 18ΑΝΩ κ.α.) οι οποίες συγχωνεύονται σε έναν οργανισμό ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία ΕΟΠΑΕ. Στο νομοσχέδιο που «διέρρευσε» το υπουργείο υγείας (προκειμένου να μετρήσει αντιδράσεις) καταργείται σταδιακά ο πλουραλισμός των θεραπευτικών παρεμβάσεων που επί σειρά δεκαετιών προσέφεραν τα κρατικά προγράμματα και «τσουβαλιάζονται» όλες οι υπηρεσίες με τρόπο ασαφή «υπό του ενός ανδρός αρχή» στο πρόσωπο του οποίου συγκεντρώνονται οι υπερεξουσίες του Προέδρου του ΕΟΠΑΕ και του Εθνικού Συντονιστή για τα Ναρκωτικά. Ταυτόχρονα με την κονιορτοποίηση των προγραμμάτων ανοίγει διάπλατα η πόρτα για την είσοδο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην πρόληψη και την απεξάρτηση. Το δικαίωμα στη ζωή για χιλιάδες ουσιοεξαρτημένους θα παζαρεύεται πλέον με όρους ελεύθερης αγοράς ενώ οι εργαζόμενοι στο χώρο της απεξάρτησης θα καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους υπό το πρίσμα της λογικής «κόστος-όφελος».

Σε όλη αυτή – κατά τη σύγχρονη ορολογία – «αναδιάρθρωση», οι εργαζόμενοι στο χώρο της απεξάρτησης, οι σύλλογοι οικογενειών και ομοτίμων, αλλά και κοινωνικές και επιστημονικές συλλογικότητες έμειναν αποκλεισμένοι από το διάλογο, την κατάθεση προτάσεων, τη συνδιαμόρφωση ενός σχεδίου που αφορά ολόκληρη την κοινωνία. Το νομοσχέδιο αυτό συγγράφηκε πίσω από ερμητικά κλειστές πόρτες ενισχύοντας την αίσθηση πως ότι σχεδιάζεται «κρυφά», έχει και «κρυφούς» σκοπούς. Η αίσθηση αυτή επιβεβαιώνεται και από την κυβερνητική επιθυμία για ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή εντός του 2023 με fast track διαδικασίες και χωρίς περιθώρια ουσιαστικής διαβούλευσης.

Οι εργαζόμενοι  και οι συλλογικότητες του πεδίου της πρόληψης των εξαρτήσεων και της απεξάρτησης λένε ΟΧΙ στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης που επιχειρεί να διαλύσει το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της πρόληψης και απεξάρτησης. Λένε ΟΧΙ στην άλωση των προγραμμάτων από τον ιδιωτικό τομέα και διοργανώνουν «Ανοιχτό Συνέδριο για την Αντιμετώπιση της Εξάρτησης στην Ελλάδα: χθες, σήμερα, αύριο»» στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023 από τις 9:00 έως τις 18:00 στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη.

Το ΣΥΔΕ στηρίζει κάθε πρωτοβουλία που προέρχεται από τη βάση των εργαζομένων και των εμπλεκόμενων συλλογικοτήτων και στέκεται δίπλα στους εργαζόμενους των προγραμμάτων πρόληψης των εξαρτήσεων και της απεξάρτησης υποστηρίζοντας τον πλουραλισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα των προγραμμάτων.

Σ.Υ.Δ.Ε.

Σωματείο Υγειονομικών υπέρ της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...