Πολιτική μπαλώματος στο ΕΚΑΒ κλείνοντας το μάτι στον ιδιώτη

Με μια ακόμα πράξη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α/132/5-7-23) για τη νέα τετραετία η κυβέρνηση προσπαθεί να μετριάσει την αρνητική εντύπωση που έχει δημιουργηθεί στο εξωτερικό από το θάνατο τουρίστριας στη Θάσο και την εσωτερική κατακραυγή για την χρήση αγροτικών αυτοκινήτων εν είδει ασθενοφόρων, το θάνατο της 19χρονης εγκύου στη Ν. Μάκρη, αλλά και άλλων συνανθρώπων μας που έσβησαν απλά περιμένοντας. Έτσι με το γνώριμο πια τρόπο διακυβέρνησης μέσω ΚΥΑ και ΠΝΠ, πυροσβέστες και προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων βαπτίζονται ως πληρώματα διασωστών προς συγκάλυψη των κενών του αποδεκατισμένου ΕΚΑΒ. Η πολυπόθητη ενίσχυση επιτυγχάνεται επί της ουσίας με επιστράτευση και αντιποίηση καθήκοντος αντί για πρόσληψη μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού. Σε μια δεύτερη ανάγνωση σαφώς φαίνεται ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται για την πραγματική επίλυση των προβλημάτων, αλλά αντιθέτως παραμένει προσηλωμένη στη συστηματική απαξίωση των υπηρεσιών υγείας.

Προς ενημέρωση όσων δεν γνωρίζουν ή της πολιτικής ηγεσίας που προφανώς ξεχνά, θυμίζουμε ότι πιστοποιημένοι διασώστες πληρώματος ασθενοφόρου γίνονται οι απόφοιτοι του ΙΕΚ-ΕΚΑΒ του Υπουργείου Υγείας, ύστερα από φοίτηση 5 εξαμήνων συνολικής διάρκειας 1.200 διδακτικών ωρών και Πρακτικής Άσκησης συνολικής διάρκειας 960 ωρών, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΚΑΒ (www.ekab.gr). Είναι αυτονόητο ότι η έλλειψη κατάλληλα εκπαιδευμένου και έμπειρου προσωπικού στην παροχή προ-νοσοκομειακών πρώτων βοηθειών, ανάγεται σε σοβαρό κίνδυνο για την υγεία και τη ζωή των πολιτών. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με «μπακαλίστικη» λογική, προχειρότητες και μπαλώματα. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση ακολουθεί με αφοσίωση το σχέδιο που προσβλέπει στην υποστελέχωση ανθρώπινου δυναμικού και στον παροπλισμό του εξοπλισμού μέχρι οι ιδιωτικές εταιρείες ασθενοφόρων, που ήδη τα τελευταία χρόνια έχουν μπει γερά στο παιχνίδι, να κυριαρχήσουν τόσο στις επίγειες όσο και στις εναέριες διακομιδές. Η συνεχής και μεθοδευμένη πολιτική υποβάθμισης και απαξίωσης των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ (και συνολικά του ΕΣΥ) προκειμένου να δοθεί βορά στα χέρια του ιδιωτικού τομέα δε λογαριάζει κανένα κόστος, ούτε καν της ανθρώπινης ζωής.

Οι υγειονομικοί που από την πρώτη στιγμή των αναστολών εργασίας αντιληφθήκαμε το σχέδιο μεταχείρισης της πανδημίας ως ένα εργαλείο για την υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση της υγείας δεν σταματήσαμε και δεν θα σταματήσουμε στιγμή να αγωνιζόμαστε για το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της υγείας με υψηλή ποιότητα παροχής υπηρεσιών.

ΚΑΛΟΥΜΕ όλα τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία του χώρου της υγείας, καθώς και τους συλλόγους επαγγελματιών υγείας να λάβουν θέση και να καταδικάσουν με συντεταγμένη και διαρκή μάχη το συντελούμενο έγκλημα κατά της ανθρώπινης ζωής που επιχειρείται μέσα από τις πολιτικές της σταθερής και αδιάκοπης απαξίωσης και υποβάθμιση όλων των υπηρεσιών του ΕΣΥ.

Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΖΑΡΕΥΕΤΑΙ.

Με τιμή

“ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ”

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...