Τέλος στον παραλογισμό

Η 22η Ιουλίου 2023 καταγράφεται πλέον ως μια μέρα δικαίωσης για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς. Μετά την απόφαση κόλαφο του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό το μέτρο των αναστολών λόγω έλλειψης τεκμηριωμένων επιστημονικών δεδομένων, η κυβέρνηση αποφάσισε επιτέλους να αποσύρει το ντροπιαστικό μέτρο των υποχρεωτικών διαγνωστικών ελέγχων με ιδίους πόρους για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε δομές υγείας. Θυμίζουμε ότι ο πρώην Υπουργός Υγείας Α. Πλεύρης από την 1η Ιουνίου 2023 είχε κηρύξει τη λήξη των έκτακτων μέτρων της πανδημίας παντού… εκτός από το χώρο της υγείας, ενώ ήδη από το Μάιο του 2023 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) είχε δηλώσει ότι ο COVID-19 δεν πληροί πλέον τις προϋποθέσεις για να χαρακτηρίζεται παγκόσμια έκτακτη ανάγκη, και ήρε το ύψιστο επίπεδο υγειονομικού συναγερμού, σηματοδοτώντας στην ουσία το τέλος στην πανδημία του κορωνοϊού.

Έτσι με την υπ αρ. 39873 (ΦΕΚ Β-04698/22.07.2023) υπουργική απόφαση καταργείται η υποχρέωση των ανεμβολίαστων υγειονομικών σε μονάδες υγείας να διενεργούν τακτικούς (2 φορές την εβδομάδα με δικά τους έξοδα) διαγνωστικούς ελέγχους για τον COVID-19 (rapid tests) και αίρεται η απαγόρευση εργασίας τους σε ΜΕΘ,  ΜΤΝ και Μονάδες ογκολογικών ασθενών και Νεογνών. Παραμένει όμως η υποχρέωση των εβδομαδιαίων διαγνωστικών ελέγχων για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε κλειστές δομές κοινωνικής φροντίδας.

Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί μια νίκη για όλους τους υγειονομικούς που ύψωσαν ανάστημα απέναντι στο υγειονομικό απαρτχάιντ και στην καταπάτηση θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Δεν σηματοδοτεί όμως και το τέλος των αγώνων μας. Θα συνεχίσουμε με φωνή πιο δυνατή μέχρι να αποκατασταθεί κάθε αδικία και εργασιακή διάκριση όπως αυτή που συντηρείται για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα δομών κοινωνικής φροντίδας. Μέχρι να αποκατασταθεί η έννομη τάξη με την εφαρμογή της υπ. αρ. 2332/2022 Απόφασής του Γ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μέχρι να επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας τους όλοι οι υγειονομικοί που απολύθηκαν λόγω μη συμμόρφωσης τους στην υποχρεωτικότητα.

Μέχρι την τελική εργασιακή, επιστημονική και κοινωνική δικαίωση και αποκαταστασή μας.

Με τιμή

«Υγειονομικοί κατά της Υποχρεωτικότητας»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...