48ωρη Απεργία για τη Δωρεάν και Δημόσια Υγεία – 29-30 Νοεμβρίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

48ωρη Απεργία για τη Δωρεάν και Δημόσια Υγεία – 29-30 Νοεμβρίου 2023

 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει ακάθεκτη την υλοποίηση του σχεδίου διάλυσης της δημόσιας και δωρεάν υγείας. Σε μια εποχή που ο πολίτης αδυνατεί να πληρώσει το σούπερ μάρκετ, τους λογαριασμούς ενέργειας, τη θέρμανση, τη βενζίνη… η κυβέρνηση εκποιεί και ότι ελάχιστο έχει απομείνει δωρεάν και δημόσιο αποδεικνύοντας πως το συμφέρον των ιδιωτών είναι πάνω από την υγεία και την ευημερία των πολιτών.

 

Εδώ και 4 χρόνια η μόνη επένδυση που έχει κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ στην υγεία είναι «τζάμπα» χειροκροτήματα από τα μπαλκόνια και ακάλυπτες υποσχέσεις για προσλήψεις προσωπικού. Με αφορμή την πανδημία τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της υγείας με την ονομασία «Νέο ΕΣΥ» περιλαμβάνοντας παραμέτρους που παραπέμπουν σε θατσερικά αποτυχημένα μοντέλα υγείας σε Βρετανία και Αμερική. Μέτρα όπως η συγχώνευση δομών και νοσοκομείων, κλείσιμο κλινικών, εκδίωξη προσωπικού από το ΕΣΥ μέσω αναστολών, χαμηλών αμοιβών, εξαντλητικών ωραρίων, ελαστικών σχέσεων εργασίας, εγκατάλειψη κτηριακών εγκαταστάσεων και υλικοτεχνικού εξοπλισμού, είσοδος των ιδιωτών στην υγεία… αποτελούν τη λεγόμενη νεοφιλελεύθερη «αναδιάρθρωση».

 

Ως ΣΥΔΕ στηρίζουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις των ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ στις 29 και 30 Νοεμβρίου. Συμμετέχουμε ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ και ζητάμε:

  • Τη διατήρηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του ΕΣΥ.
  • Την ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό μέσω σταθερών σχέσεων εργασίας.
  • Την αποκατάσταση των υγειονομικών που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας με την καταβολή μισθών, αδειών και ωριμάνσεων. Άμεση εφαρμογή της υπ αρ. 2332/2022 απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό το μέτρο των αναστολών.
  • Την ένταξη στα ΒΑΕ και τη χορήγηση επιδόματος επικινδυνότητας σε όλο το προσωπικό.
  • Την αύξηση κονδυλίων για υλικοτεχνικό εξοπλισμό και σύγχρονες εγκαταστάσεις.

 

Να μην εκχωρηθεί στους ιδιώτες τίποτε από όσα φτιάχτηκαν από τους φόρους και τα χρήματα του ελληνικού λαού.

 

Ουσιαστική επένδυση από το κράτος στην υγεία αντί της διάθεσης εκατομμυρίων σε δυνάμεις καταστολής και ΜΜΕ για τον έλεγχο και τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης.

 

Οι εργαζόμενοι στην υγεία αξίζουν ένα ασφαλές και αξιοπρεπές περιβάλλον εργασίας και οι πολίτες ένα ΕΣΥ με υψηλής ποιότητας παροχή υπηρεσιών φροντίδας.

 

 

Σ.Υ.Δ.Ε.

Σωματείο Υγειονομικών υπέρ Δημοκρατίας και Ελευθερίας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...