Στο studio του e-roi οι ιατροί σε αναστολή, κ.κ Αργύρης Νταλιάνης και Δημήτρης Ευθυμιάδης, συζητούν με τους δικηγόρους κ. Βασίλη Παπανικολάου και Ιωάννη Χατζηαντωνίου, εξιστορώντας το χρονικό της σύλληψής τους, όπως και συνολικά 39 συναδέλφων τους υγειονομικών, την Πέμπτη 7 Ιουλίου, συνέπεια μιας ειρηνικής διαμαρτυρίας τους στο δρόμο κοντά στο σπίτι του πρωθυπουργού. Το χρονικό των συλλήψεων της 7ης Ιουλίου Πώς η διαμαρτυρία απεγνωσμένων πολιτών μετατρέπεται σε ποινικό αδίκημα.
Δείτε την εκπομπή: https://www.youtube.com/watch?v=9FW5dffAaQc&t=625s
Οι υγειονομικοί διαδήλωσαν σε μικρή απόσταση από το σπίτι του κ. Μητσοτάκη, προβάλλοντας τα αιτήματά τους και διαμαρτυρόμενοι που εξακολουθούν να βρίσκονται, χωρίς λόγο, εκτός εργασίας.
Άσκησαν δηλαδή το προβλεπόμενο και προστατευόμενο δικαίωμα του συνέρχεσθαι. (άρθρο 11 παρ. 1 του Συντάγματος, 12 παρ. 1 του χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ και 11 παρ. 1 της ΕΣΔΑ).
Η διαμαρτυρία υπήρξε καθόλη την διάρκειά της ειρηνική. Οταν η αστυνομία απαίτησε την άμεση αποχώρηση των διαδηλωτών αυτοί σε πέντε λεπτα επιβιβάστηκαν σε λεωφορείο και αποχώρησαν (παρά το μή νόμιμο – κατά τα παραπάνω- της εντολής).
Παρόλα αυτά η κυβέρνηση έδωσε εντολή να προσαχθούν στην ΓΑΔΑ “για εξακρίβωση” στο τμήμα προστασίας του δημοκρατικού πολιτεύματος !
Το βράδυ αφού επί 4 ώρες η κρατική ασφάλεια που κρατούσε τους υγειονομικούς δεν βρήκε αδίκημα της αρμοδιότητάς της , κλήθηκε να σχηματίσει δικογραφία η ….τροχαία !
Ζητήθηκε από τους συνηγόρους υπεράσπισης απελευθέρωση των μητέρων σε μονογονεϊκές οικογένειες με ανήλικα παιδιά στο σπίτι. Ο κ. Εισαγγελέας απέρριψε το αίτημα ….με την αιτιολογία, να παρουσιαστούν ενώπιον του την επομένη, όλοι οι κρατούμενοι. (αυτό φυσικά δεν ήταν απαραίτητο, αφου οι μητέρες την επομένη θα παρουσιάζονταν στην εισαγγελία, σύμφωνα με ρητή δέσμευση που ανέλαβαν, και όλες είχαν γνωστή στις αρχές διεύθυνση).
Την επομένη οι κρατούμενοι βρίσκονταν στα πούλμαν της αστυνομίας έξω από την Εισαγγελία δεμένοι με χειροπέδες μέσα στη ζέστη . Όταν οι δικηγόροι της υπεράσπισης ζήτησαννα έλθουν – όπως προβλέπεται- στον προθάλαμο της δίωξης και να παρουσιαστούν για να τους ανακοινωθεί η κατηγορία,ο Εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης απάντησε ότι “δεν θα χρειαστεί” !!!!!
Όρισε ρητή δικάσιμο, οπότε υποχρεωτικά (εκ του νόμου -ΚΠΔ άρθρο 416) τους άφησε ελεύθερους ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΕΙ.
Η Δικαιοσύνη επί Κυριάκου Μητσοτάκη ντρέπεται να δει τους κατηγορούμενους…..
Αλλά αφού δεν χρειαζόταν να τους δει ο κ. Εισαγγελέας γιατί κρατήθηκαν;;;;;; Γιατί οι χειροπέδες;;;;
Η πρακτική αυτή εκθέτει την δικαιοσύνη και τις αρχές ότι ενεργούν ως οργανα πολιτικής καταπίεσης και εκφοβισμού, χειρίζονται την υπόθεση ως εργαλείο πολιτικής ομηρείας και εκφοβισμού και φυσικά καταργούν άνευ λόγου το προστατευόμενο δικαίωμα του συνέρχεσθαι.
Οι κατηγορίες είναι προφανως αβάσιμες αφού:
α) υπήρξε άμεση συμμόρφωση σε παράνομες εντολές – άρα δεν υπήρξε απείθεια και
β) δεν υπήρχαν εμπόδια στο δρόμο ώστε να τίθεται ζήτημα κινδύνου στις οδικές συγκοινωνίες (290ΠΚ) κάτι που πιστοποιείται από πολλά βίντεο της εκδήλωσης που δείχνουν ότι οι διαδηλωτες περιορίζονται σε τμήμα του οδοστρώματος, δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο και διέρχονται οχήματα.
Γιάννης Χατζηαντωνιου
(ένας από τους συνηγόρους υπερασπίσεως)