Ιεράπετρα: Άλλα άκουσαν από τη Μίνα Γκάγκα και άλλα από τον Θανάση Πλεύρη για το νοσοκομείο

Προβληματισμός και αγανάκτηση στο Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ιεράπετρας μετά τις τοποθετήσεις Πλεύρη

Οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Υγείας  κ Θανάση Πλεύρη  στο πλαίσιο των εργασιών του Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας εξέπληξαν  και το Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, γιατί τρις μέρες πριν τις δηλώσεις του Υπουργού σε συνάντηση που είχαν στο Υπουργείο με την αν. υπουργό κ Μίνα Γκάγκα, είχαν ακούσει τα εκ διαμέτρου αντίθετα και πολλές διαβεβαιώσεις για τη στήριξη της μοναδικής μονάδας υγείας της Νότιας Κρήτης.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ιεράπετρας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Δημόσια Υγεία, αντιλαμβανόμενος το διακύβευμα που προκύπτει από την ανάπτυξη του καινούργιου Υγειονομικού χάρτη, που περιλαμβάνει τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη του Νοσοκομείου Ιεράπετρας.

«Αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες των συμπολιτών μας για το μέλλον του Νοσοκομείου μας και γινόμαστε κοινωνοί στον αγώνα της διατήρησης μιας Δωρεάν Δημόσιας Υγείας υψηλών προδιαγραφών , όπως αξίζει στον κάθε ‘Έλληνα  πολίτη.

Μεταξύ άλλων ο κ. Πλευρης ανέφερε ως παράδειγμα ότι «δεν μπορεί η Κρήτη να έχει 8 νοσοκομεία από τα οποία  τα 4, να βρίσκονται στο Λασίθι».  Προφανώς ο κ. Πλευρης δεν γνωρίζει ότι η Ιεράπετρα: Είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό  πόλη του Νομού Λασιθιου.  και  η τέταρτη σε πληθυσμό  πόλη της Κρήτης. Είναι η μεγαλύτερη πόλη  της Κρητης στο Νότο  Είναι μιά περιοχή που καλύπτει μήκος 75 χιλιομέτρων (από Βιάννο μέχρι Γουδουρα) εξυπηρετώντας  τουλάχιστον 30.000 μόνιμους κατοίκους, που τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες ξεπερνούν  τους 45.000.   Παράγει το ¼ των πρώιμων κηπευτικών όλης της Ελλάδας για εσωτερική κατανάλωση  και εξαγωγές με  αυξημένο αριθμό εργατικών και τροχαίων ατυχημάτων και υψηλής νοσηρότητας.

Προφανώς ο κ. Πλεύρης δεν έχει συνυπολογίσει την γεωγραφική ιδιαιτερότητα του νομού και το κακό οδικό δίκτυο  που κάνει δύσκολη και χρονοβόρα την πρόσβαση ακόμα και στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας, πόσο μάλλον αν ο  ασθενής πρέπει να μεταφερθεί ακόμα πιο μακριά στο επόμενο νοσοκομείο.

Επίσης ο κ. Πλεύρης πρόσθεσε οτι «όσα χειρουργεία γίνονται στο νοσοκομείο Αγ. Νικολάου, άλλα τόσα  γίνονται στα άλλα τρία νοσοκομεία του νομού και τελικά πηγαίνουν στο ΠΑΓΝΗ». Καταρχάς θα πρέπει να επισημάνουμε στον Υπουργό κάποιες σημαντικές παραμέτρους που προφανώς φαίνεται να αγνοεί και δυστυχώς εκθέτουν το αληθές και το ακριβές του λόγου του. Το νοσοκομείο της Νεάπολης δεν διενεργεί χειρουργικές επεμβάσεις . Το νοσοκομείο της Σητείας διακομίζει κάποια περιστατικά στα Νοσοκομεία Ιεράπετρας και Αγ. Νικολάου, όπως  π.χ. ορθοπεδικά περιστατικά που χρειάζονται ακτινοσκόπηση όπως κατάγματα ισχίου.

Θεωρούμε τουλάχιστον ατυχές  το γεγονός να συγκαταλέγεται το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας μαζί με άλλα δυο  νοσοκομεία βάζοντας μας σε σύγκριση και πλάγια αντιπαράθεση – δημιουργώντας έμμεσα πόλωση με το  Νοσοκομείο του Αγ. Νικολάου, και μάλιστα επί στόματος του Υπουργού Υγείας παρουσιάζοντας μια  διαστρεβλωμένη εικόνα εντυπώσεων», αναφέρει ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ιεράπετρας.

Οι εργαζόμενοι ρωτούν τον υπουργό τι προσπάθειες έχουνε γίνει από την κυβέρνηση για τη στελέχωση του  νοσοκομείου της Ιεράπετρας;

Τι έχετε κάνει κ Πλεύρη  ώστε να ενισχυθεί  το νοσοκομείο μας στις ελλείψεις των

Αναισθησιολόγων, Ακτινολόγων, Καρδιολόγων και λοιπών ειδικοτήτων Ιατρικού και Παραϊατρικού προσωπικού; Τι  κίνητρα έχετε δώσει ώστε να γίνει το νοσοκομείο επιλογή αυτών των ειδικοτήτων; Το νοσοκομείο της Ιεράπετρας ταλανίζεται από μια διαχρονική υποστελέχωση. Χαρακτηριστικό είναι το  παράδειγμα της ειδικότητα του Παθολόγου, που επι πολλά έτη αντί να υπάρχουν 4 για πλήρη στελέχωση συνήθως υπήρχε ένας. Στις επόμενες μέρες το νοσοκομείο μας θα έχει μόνο έναν αναισθησιολόγο! Το γνωρίζετε και  και είστε ενήμερος κ  Υπουργέ!!  Αναρωτιέστε πως θα μπορέσει το Νοσοκομείο με έναν μόνο αναισθησιολόγο να βάζει καθημερινά τα  προγραμματισμένα χειρουργεία; Πως θα καλύπτεται ένα επείγον περιστατικό; Ποιός θα συνοδεύει τις διακομιδές;  Ποιος θα διενεργεί τις διασωληνώσεις covid κτλ;

Μιλάτε για νούμερα χειρουργικών επεμβάσεων…  Γνωρίζετε κ Υπουργέ οτι η στελέχωση του Χειρουργείου της Ιεράπετρας με νοσηλευτικό προσωπικό είναι περίπου  1/3 από ότι απαιτείται απο το νομικό πλαίσιο; Γνωρίζετε ότι  λειτουργεί ακόμα βάσει του εθελοντισμού των  εργαζομένων;», ερωτά ο Σύλλογος των Εργαζομένων.

Για τα χειρουργεία

Το 2021 στο Νοσοκομείο της Ιεράπετρας διενεργήθηκαν 1539 χειρουργικές επεμβάσεις όλων των βαθμών  βαρύτητας , μικρές, μεσαίες, μεγάλες, πολύ μεγάλες.

«Για το 2022 μέχρι και το μήνα Νοέμβριο (τρέχει ο Δεκέμβριος) έχουν διενεργηθεί 1371 μέχρι στιγμής Παρουσιάζετε  νούμερα και συγκρίνετε αποδόσεις κ Υπουργέ. Σαφώς στην Ιεράπετρα διενεργούνται συνολικά  λιγότερα χειρουργεί από τον Αγιο Νικόλαο. Αλλά πόσα λιγότερα; Λαμβάνετε υπόψη σας το έμψυχο δυναμικό που  φέρνει αυτά τα νούμερα. Μπαίνετε στον κόπο να κάνετε την αναγωγή των εργαζομένων και των αποτελεσμάτων; Μήπως τα νούμερα δεν έχουν και τόσο μεγάλη απόκλιση παρά το 1/3 του προσωπικού; Πιστέψτε μας αν υπολογίζατε αυτές τις παραμέτρους το αποτέλεσμα θα σας εξέπληττε.

Επιπλέον κ. Πλεύρη θεωρούμε χρέος μας να σας ενημερώσουμε  οτι  το νοσοκομείο Ιεράπετρας είναι το μοναδικό νοσοκομείο του Νομού Λασιθίου που διενεργεί:  Αρθροσκοπήσεις – Αποκαταστάσεων χιαστών. Οφθαλμολογικές επεμβάσεις έχοντας περιστατικά απ΄ όλο το νομό Λασιθίου και όχι μόνο!

Εν κατακλείδι κ Υπουργέ, μέχρι προσφάτως είχαμε τις διαβεβαιώσεις της κεντρικής ηγεσίας ότι κανένα Νοσοκομείο στο Λασίθι και δη της Ιεράπετρας δεν πρόκειται να κλείσει.

Μέχρι πρότινος είχαμε τις διαβεβαιώσεις της κεντρικής ηγεσίας, παρουσία του Διοικητή της 7ης Υγειονομικής  Περιφέρειας αλλά και τοπικών βουλευτών – Υπουργών, ότι το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας θα βοηθηθεί άμεσα και ουσιαστικά σε έμψυχο δυναμικό», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ιεράπετρας.

Κοινή ανακοίνωση των Συλλόγων Εργαζομένων των Νοσοκομείων του νομού Λασιθίου

 

Σε κοινή ανακοίνωση για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για νέες συγχωνεύσεις νοσοκομείων στο ν. Λασιθίου, οι 4 Σύλλογοι εργαζομένων τονίζουν ότι το θέμα παραμένει άλυτο και είναι άκρως πολιτικό.

«Μετά από 3 1/2 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας και λίγο πριν τις εκλογές, ηκυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας χρησιμοποιεί ξανά την περίπτωση των Νοσοκομείων του ν. Λασιθίου και τον “αόρατο” χάρτη υγείας σε μια έξαρση λαϊκισμού για να προσπαθήσει να παραπλανήσει την κοινωνία ότι παράγει έργο στο χώρο της δημόσιας υγείας.

Η κουβέντα εύκολη και πιασάρικη, ειδικά για πολιτικάντες που έχουν μάθει ναμιλούν χωρίς στοιχεία: ο Νομός Λασιθίου έχει 4 νοσοκομεία, πράγμα αδιανόητο για ένα νομό με 75.000 περίπου πληθυσμό, οπότε η καλή κυβέρνηση δεν θα τα κλείσει, αλλά θα αλλάξει τον προσανατολισμό τους και θα τα αναβαθμίσει, δηλαδή σε απλά Ελληνικά θα τα συρρικνώσει ακόμα περισσότερο και θα τα φτάσει ένα βήμα πριν το κλείσιμο.

Τα ίδια τα έχουμε ξανακούσει και από άλλους παρόμοιους πολιτικάντες εδώ και δώδεκα χρόνια, όπως από τον πρώην υπουργό υγείας Ανδρέα  Λοβέρδο που είχε πει ότι αν δεν ήταν στη μέση πολιτικός παράγοντας του νομού, θα είχε θερίσει τα νοσοκομεία του νομού Λασιθίου.

Τότε, πριν δέκα χρόνια συνένωσαν τα Νοσοκομεία του ν. Λασιθίου σε ένα                     ΝΠΔΔ για εξοικονόμηση πόρων και προσωπικού. Τότε εμείς οι “καλοπερασάκηδες” εργαζόμενοι λέγαμε ότι όχι μόνο δεν θα γίνει εξοικονόμηση πόρων από τη συνένωση, αλλά η κατάσταση των Νοσοκομείων του νομού θα χειροτερέψει. Δυστυχώς δέκα χρόνια μετά η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι είχαμε δίκιο, αφού η κατάσταση στη δημόσια υγεία του νομού έχει χειροτερέψει κατά πολύ, ενώ δεν υπάρχει καμιά μελέτη ή εργασία που να εξετάζει αν έχει γίνει εξοικονόμηση πόρων από τη συγχώνευση αυτή.

Δυστυχώς ούτε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έφερε κάποια ουσιαστική βελτίωση στην κατάσταση ενώ δεν κατάργησε τη συνένωση των νοσοκομείων του νομού Λασιθίου, όπως είχε υποσχεθεί και όπως έκανε στο νομό Ηρακλείου», αναφέρουν  μεταξύ άλλων οι 4 σύλλογοι εργαζομένων των νοσοκομείων του ν Λασιθίου.

ΠΗΓΗ:https://www.neakriti.gr/article/kriti/lasithi/1695636/ierapetra-alla-akousan-apo-ti-mina-gaga-kai-alla-apo-ton-thanasi-pleuri-gia-to-nosokomeio/

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...