Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στο νοσοκομείο ΓΟΝΚ “Οι Άγιοι Ανάργυροι”

Το Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων ΓΟΝΚ συνεδρίασε στις 23/1/2023 και στις 30/1/23 και λαμβάνοντας υπόψη τις καταγγελίες και αναφορές μελών του περί λειτουργίας της πνευμονολογικής και Covid κλινικής και της ΜΕΘ συγκάλεσε ΓΣ των μελών του σωματείου στις 2/2/23 όπου συζητήθηκαν τα παραπάνω. Κατέληξε δε η ΓΣ και το ΔΣ στα εξής:

Το νοσοκομείο ΓΟΝΚ «Οι Άγιοι Ανάργυροι» είναι ένα νοσοκομείο με διπλό χαρακτήρα: ογκολογικό και γενικό. Από το Γενάρη του 2022 το νοσοκομείο εισήλθε στο καθεστώς γενικής εφημέρευσης του λεκανοπεδίου της Αττικής με πρόσχημα τις έκτακτες ανάγκες της πανδημίας covid-19, ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ με συνέπεια να αυξηθούν οι ανάγκες για κάλυψη των βαρδιών αυξημένου φόρτου από προσωπικό. Από έναν αριθμό προσωπικού που ήδη ήταν οριακό. Τα φαινόμενα που πλέον έχουν γίνει κανόνας στο νοσοκομείο μας είναι οι μονοβάρδιες νοσηλευτών σε νοσηλευτικά τμήματα ή ο ελάχιστος αριθμός νοσηλευτών ανά βάρδια σε μεγάλα και δύσκολα τμήματα (πνευμονολογική, παθολογική), το κόψιμο των ρεπό, η αδυναμία οι εργαζόμενοι να πάρουν τις νόμιμες άδειες τους, η υπερεφημέρευση των ιατρών. Τα παραπάνω τεκμηριώνονται αν δει κανείς τα προγράμματα βαρδιών όλων των κλάδων, με αποκορύφωμα τους νοσηλευτές.

Συγκεκριμένα κραυγαλέα παραδείγματα:

• Η λειτουργία της πνευμονικής κλινικής με πλέον των 60 νοσηλευόμενων ασθενών, κάποιοι από τους οποίους βαρέως πάσχοντες και άλλοι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ είναι αδύνατη και επικίνδυνη. Η εφημέρευση της πνευμονολογικής κλινικής ως μοναδικής για όλο το λεκανοπέδιο Αττικής είναι παράλογη και ανέφικτη.

• Η παθολογική κλινική με 37 κλίνες μονίμως να είναι γεμάτη, αφού πρακτικά εφημερεύει κάθε ημέρα (γενικές εφημερίες και μικρά ΤΕΠ) με 2 νοσηλευτές ανά απογευματινή και βραδινή βάρδια και το σαββατοκύριακο. Πολλώ δε μάλλον που συχνά υπάρχουν και διασωληνωμένοι που αυτομάτως σημαίνει (βάσει οδηγιών του ΚΕΣΥ) ότι απαιτούνται παραπάνω νοσηλευτές. Το ίδιο ισχύει και για την πνευμονολογική κλινική. Για την ασφαλή λειτουργία της παραπάνω κλινικής απαιτούνται τουλάχιστον 3 άτομα στις παραπάνω βάρδιες.

• Στη ΜΕΘ του ΓΟΝΚ λειτουργούν 10 κρεβάτια και το νοσηλευτικό προσωπικό της μονάδας ανέρχεται στα 22 άτομα μαζί με την προϊσταμένη. Η αναλογία νοσηλευτή: ασθενή είναι συνήθως 1:3 και στη νυχτερινή βάρδια μέχρι και 1:4. Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας για τα πρωτόκολλα λειτουργίας μιας Μονάδας, ο συνολικός αριθμός νοσηλευτών είναι κατ’ ελάχιστον 4 νοσηλευτές για κάθε κλίνη. Με βάση τα παραπάνω στη ΜΕΘ του νοσοκομείου μας, δυσχεραίνει ο ρόλος του νοσηλευτικού προσωπικού που είναι η ασφάλεια και η παροχή εξατομικευμένης και ολοκληρωμένης φροντίδας του ασθενούς. Επίσης, σύμφωνα και με στατιστικά δεδομένα η υποστελέχωση της Μονάδας: Αυξάνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση λοιμώξεων, την παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο και το κόστος νοσηλείας και επηρεάζει αρνητικά την παροχή της βέλτιστης νοσηλευτικής φροντίδας και τη διασφάλιση της αξιοπρέπεια του ασθενούς.

• Η κλινική Covid έχει ασθενείς οι οποίοι ανήκουν στην κλινική εισαγωγής τους, Οι εργαζόμενοι πρέπει να τηρούν τα μέτρα προφύλαξης διασποράς και παράλληλα να εφαρμόζουν άμεσα την επικαιροποιημένη θεραπεία, που σχεδόν πάντα, είναι ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ. Η κλινική έχει δύναμη 20 κλινών και πολλές φορές διασωληνωμένους. Οι νυχτερινές βάρδιες βγαίνουν από 1(!) έναν νοσηλευτή, ενώ το σύνολο των νοσηλευτών δεν είναι εξοικειωμένο με βαρέως πάσχοντες ασθενείς και αναπνευστική ανεπάρκεια. σε καθημερινή βάση γίνονται αλλαγές στο πρόγραμμα υπηρεσιών, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην έχουν προσωπική και οικογενειακή ζωή και να εργάζονται με 1 ή και κανένα Repo την εβδομάδα. Οι ασθενείς από την άλλη δε λαμβάνουν νοσηλεία, σίτιση ή νερό στην ώρα τους, αλλά ούτε και στοιχειώδη μέτρα υγιεινής (περιποίηση ασθενών μετά την ανάγκη τους).

Έχουμε απευθυνθεί πολλές φορές στην 1Η ΥΠΕ με υπομνήματα για τα παραπάνω αλλά και για άλλα ζητήματα αλλά ΠΟΤΕ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ 1ης ΥΠΕ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΕΧΤΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ.

Τώρα το καζάνι έχει ξεχειλίσει και για εμάς τους εργαζόμενους και για τους ασθενείς μας και για τις οικογένειες τους!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ-ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

1.      Άμεση συνάντηση με τον διοικητή της 1ης ΥΠΕ την δεύτερη βδομάδα του Φλεβάρη!

2.      να διακοπεί η 24ωρη εφημερία εφόσον δεν έχει ενισχυθεί με το ανάλογο προσωπικό (ιατροί/νοσηλευτές/τεχνικοί/καθαρίστριες)

3.      προκήρυξη του συνόλου των οργανικών θέσεων όλων των κλάδων ΑΜΕΣΑ

4.      έκτακτη προκήρυξη επικουρικού προσωπικού με κατεπείγουσες διαδικασίες

5.      μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και επικουρικών

6.      μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων

7.      να παρθούν μέτρα για τη διακοπή των μονοβαρδιών

8.      άμεση στελέχωση της ΜΕΘ με το απαραίτητο νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να μην κλείσουν κρεβάτια

9.      Χορήγηση όλων των ρεπό και των κανονικών αδειών

10.  Διατήρηση του ογκολογικού χαρακτήρα του νοσοκομείου

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...