ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΣΤΙΣ 21 ΜΑΙΟΥ 2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΑΠΕΡΓΙΑ 21/05/2024

Το Σωματείο Υγειονομικών υπέρ Δημοκρατίας και Ελευθερίας (Σ.Υ.Δ.Ε.) στηρίζει και συμμετέχει στην Πανελλαδική απεργία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ για την Τρίτη 21 Μαΐου 2024.
Η πληθωριστική εκτίναξη, η υπέρμετρη προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση των δανειστών, οι μνημονιακές περικοπές που έχουν συντελεστεί σε μισθούς και συντάξεις κατατάσσουν τη χώρα μας ως μια από τις φτωχότερες στην Ε.Ε. Η αυξανόμενη ακρίβεια δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με περιπαιχτικά pass και συγκαταβατικά ευχολόγια. Οι μισθοί των πολλών εξανεμίζονται μέσα στις πρώτες 15 μέρες του μήνα για να γεμίζουν τα πορτοφόλια των λίγων. Νομοθετικές αλχημείες που νομιμοποιούν την 13ωρη εργασία/ημέρα ή την 6ήμερη εργασία/μήνα, όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα της επιβίωσης των ελληνικών νοικοκυριών, αλλά μας επιστρέφουν ολοταχώς σε εποχές προγενέστερες του Μάη του 1968 όταν η εργασία ήταν συνώνυμο της δουλείας. Αυτά σε μια εποχή που οι χώρες του Ευρωπαϊκού βορρά εξετάζουν σχέδια μείωσης της εργασίας σε 4 ημέρες/εβδομάδα προκειμένου να εξασφαλιστεί ελεύθερος και ποιοτικότερος χρόνος για τον εργαζόμενο και την οικογένειά του.
Στον αντίποδα οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και η υπεργολαβία καθιστούν τους εργαζόμενους όμηρους εργασιακής εκμετάλλευσης και σε καμία περίπτωση δεν επιλύουν το πρόβλημα της υποστελέχωσης. Η αύξηση των εργατικών ατυχημάτων σε συνδυασμό με την ατιμωρησία των υπευθύνων καταμαρτυρά το ήθος και την οπτική της κυβέρνησης και των «μεγαλοεπενδυτών» κατά την οποία ο εργαζόμενος είναι απλώς ένα αναλώσιμο πιόνι, ενώ η «επενδυτική» αξία έγκειται στην ολοκλήρωση του έργου με τη μικρότερη δυνατή δαπάνη και το μεγαλύτερο δυνατό οικονομικό κέρδος. Η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με ευθύνη και των συνδικάτων απεμπολεί εργασιακά κεκτημένα δεκαετιών και αφήνει τους εργαζόμενους ανυπεράσπιστους απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία, την οικονομική και εργασιακή εκμετάλλευση, ενώ ταυτόχρονα τους καθιστά έκθετους σε συνθήκες επισφαλούς εργασίας.
Το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, η ιδιωτικοποίηση της Υγείας, της Παιδείας, υπηρεσιών και δικτύων, καταδικάζουν την ευμάρεια των πολλών προς ικανοποίηση των λίγων. Η ιδιωτικοποίηση της Παιδείας προάγει την αναξιοκρατία καθώς η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση παύει να είναι ανταμοιβή του άξιου μαθητή και γίνεται προνόμιο όσων διαθέτουν παχυλό τραπεζικό λογαριασμό. Η δημόσια και δωρεάν συνταγματικά κατοχυρωμένη παιδεία μετατρέπεται σε εξαγοράσιμο προϊόν κατά τα πρότυπα της «ανάπτυξης» και των «επενδυτών». Μόνο που Πανεπιστήμια εγνωσμένου παγκοσμίως κύρους (όπως της Οξφόρδης, του Γέηλ κλπ) εμφανίζονται αδιάφορα στο όραμα της επένδυσης αφού δεν ανοίγουν παραρτήματα ούτε καν εντός των συνόρων της ίδιας της χώρας στην οποία ανήκουν. Έτσι ένα ακόμα δημόσιο αγαθό θυσιάζεται προς όφελος των «γνωστών-αγνώστων επενδυτών» με τις κατάλληλες διασυνδέσεις.
Η συστηματική απαξίωση της Υγείας και τα πρόσφατα νομοσχέδια δεν αφήνουν καμία αμφιβολία πως ο τελικός στόχος είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση του Ε.Σ.Υ. Οι ασυντήρητες υποδομές λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης και οι δεκάδες κλειστές χειρουργικές αίθουσες λόγω υποστελέχωσης καταδεικνύουν την αδιαφορία της κυβέρνησης για το δημόσιο αγαθό της υγείας το οποίο εσκεμμένα ευτελίζεται προκειμένου να δοθεί με συνοπτικές διαδικασίες σε ιδιώτες. Οι επιπλέον χρεώσεις των ασθενών (εκτός των πάγιων ασφαλιστικών τους εισφορών) με ευφάνταστα χαράτσια επί των συνταγών και των εξετάσεων και η μπακαλίστική λειτουργία των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων σε χώρους δημόσιων νοσοκομείων και με χρήση δημόσιου εξοπλισμού, αποτελούν ένα ακόμα μεγάλο πλιάτσικο επί της δημόσιας περιουσίας, ενώ ταυτόχρονα προλειαίνουν το έδαφος στη συνείδηση του κόσμου πως η υγεία καθίσταται εμπορεύσιμο προϊόν μόνο για όσους έχουν γεμάτες τσέπες. Με αυτή την απάνθρωπη νεοφιλελεύθερη λογική που βάζει το κέρδος πάνω από τον άνθρωπο, οι μόνες ζωές που θα αξίζει να σώζονται θα είναι εκείνων που θα μπορούν να αγοράζουν τις υπηρεσίες.
Το συστηματικό ξεπούλημα δημόσιων υπηρεσιών και δικτύων, η διαφθορά, η πολιτική εργαλειοποίηση και η απαξίωση του θεσμού της δικαιοσύνης επέτρεψαν το έγκλημα των Τεμπών, αλλά και πολλά ακόμα εγκλήματα πριν από αυτό που αντιμετωπίστηκαν με την επιτυχημένη συνταγή της συγκάλυψης. Είναι δείγμα αναξιοκρατίας, σκοταδισμού και τυραννίας όταν ο Έλληνας πολίτης αναγκάζεται να προσφεύγει σε Ευρωπαϊκές Αρχές Δικαιοσύνης επειδή στην Ελλάδα ασυλίες, χρονοβόρες καθυστερήσεις με στόχο την παραγραφή και άλλα νομικίστικα τερτίπια καθιστούν το κράτος δικαίου ανύπαρκτο.

Την Τρίτη 21 Μαΐου συμμετέχουμε στην απεργία και διεκδικούμε:
• Δικαιοσύνη και ισονομία.
• Πραγματικές αυξήσεις μισθών.
• Πάταξη της αισχροκέρδειας και της ακρίβειας χωρίς κουπόνια, pass και εμπαιγμούς.
• Φρένο στην κατάρρευση του ΕΣΥ που επιχειρείται με τη συστηματική απαξίωση και υποστελέχωσή του.
• Όχι στην εμπορευματοποίηση της υγείας.

ΤΟ Ε.Σ.Υ. ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Σ.Υ.Δ.Ε.
Σωματείο Υγειονομικών υπέρ Δημοκρατίας και Ελευθερίας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...