Σχόλιο του δικηγόρου Βασιλή Παπανικολάου στις δηλώσεις Μιχάλη Γιαννακού για την απόφαση ΣτΕ

Μεγάλη απορία και δυσάρεστη έκπληξη μου έχει προκαλέσει η δήλωση του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου, ότι μετά την κυρυξη της αντισυνταγματικοτητας της παράτασης των αναστολών των υγειονομικών από 31.3.22 και μετά, θα πρέπει να τους επιστραφεί (μόνο) το 50% των μισθών του διαστήματος αυτού.

Η δημοσιευθείσα στην επίσημη ιστοσελίδα του ΣτΕ περίληψη της εν λόγω απόφασης, 2332/22 – Γ Τμήματος, είναι απόλυτα σαφής: Η παράταση των αναστολών από 31.3.22 και μετά είναι αντισυνταγματική. Πουθενά δεν γίνεται κάποια αναφορά στο 50% του μισθού. Εφόσον λοιπόν ένα μέτρο κρίνεται στο σύνολό του αντισυνταγματικό, όπως εδώ, κάθε δυσμενής συνέπεια εξ αυτού, όπως η στέρηση μισθού, πρέπει να αποκατασταθεί.

Πιθανόν ο κ. Γιαννάκος να μπερδεύτηκε από το πάντοτε επικουρικό αίτημα που προβάλλαμε οι δικηγόροι των υγειονομικών ενώπιον των δικαστηρίων, ότι εν πάση περιπτώσει, ακόμα κι αν η ίδια η αναστολή κριθεί συνταγματική, θα πρεπε να εφαρμοστεί η διάταξη του Υπαλληλικού Κώδικα για καταβολή του 50% του μισθού. Αυτό όμως επαναλαμβάνω ότι ήταν πάντοτε επικουρικό αίτημα, το οποίο προφανώς επικουρικά προέβαλε και η ΠΟΕΔΗΝ ενώπιον του ΣτΕ, και το οποίο, εφόσον κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι αναστολές από 31.3.22 και μετά, δεν εξετάζεται καν.

Συμπερασματικά, θεωρώ λανθασμένη την τοποθέτηση του κ. Γιαννάκου, διότι το ορθό είναι ότι, βάσει της ανωτέρω απόφασης, πρέπει να επιστραφεί στους υγειονομικούς το σύνολο των μισθών τους από 1.4.22 και μετά.

Σε κάθε περίπτωση, θα περίμενα μια επίσημη διορθωτική ή διευκρινιστική ανακοίνωση από την παραστάσα στο ΣτΕ δικηγόρο της ΠΟΕΔΗΝ, συνάδελφο κα. Τσίπρα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...