Tι δεν θέλει να ακούγεται η ΠΟΕΔΗΝ

Ακολουθεί η ομιλία του προέδρου του ΣΥΔΕ που δεν του δόθηκε μικρόφωνο στην πανελλαδική απεργία στις 22 Φεβρουαρίου 2023:

Εκπροσωπώ το Σωματείο υγειονομικών υπέρ δημοκρατίας και ελευθερίας.

Το σωματείο αυτό ιδρύθηκε από ανθρώπους που η κρατική βία και καταστολή ξερίζωσε στα καλά των καθουμένων από τις δουλειές τους και τους πέταξε στο δρόμο σαν τα σκυλιά, αφήνοντάς τους επί δεκαέξι μήνες χωρίς εισόδημα και πόρους, προφασιζόμενη ότι προστατεύει τη δημόσια υγεία. 

Είναι δυνατόν να λες ότι μεριμνάς για τη δημόσια υγεία, και ταυτόχρονα να αδειάζεις τα νοσοκομεία από γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό; 

Για αυτό το έγκλημα, συνάδελφοι, του οποίου τα αποτελέσματα ΤΩΡΑ γίνονται ορατά, δεν άνοιξε ρουθούνι!

Καταρχάς- και πέρα από τις χρόνιες ελλείψεις που υπάρχουν -, πρέπει να θυμίσουμε ότι οι αναστολές ΔΕΝ έχουν λήξει για όλους. Δεν επέστρεψαν όλοι οι συνάδελφοι. 

Εκτός δουλειάς εξακολουθεί να βρίσκεται επικουρικό προσωπικό που βγήκε σε αναστολή και του οποίου οι συμβάσεις δεν ανανεώθηκαν ποτέ μετά τη λήξη τους καθώς και μεγάλος αριθμός συναδέλφων από τον ιδιωτικό τομέα όπου απολύθηκαν μαζικά καθώς επέστρεφαν με νόσηση ή μετά την άρση της αναστολής.

Πρόκειται για μια πρωτοφανή εργασιακή σφαγή για την οποία κάποτε πρέπει να δοθούν πραγματικές εξηγήσεις. 

Σε τι και ποιον ωφέλησαν τελικά οι αναστολές εργασίας;

Όχι μόνο δεν υπήρξε λογική αλλά αντιθέτως, για τους συναδέλφους που παρέμειναν στην εργασία, ακολούθησε μια άνευ προηγουμένου έκπτωση εργασιακών δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα να πυροδοτηθεί ένα ντόμινο μαζικών παραιτήσεων και πρόωρων συνταξιοδοτήσεων που οδήγησε με μαθηματική ακρίβεια σε διάλυση τα νοσοκομεία μας. 

Ήταν ή δεν ήταν αυτό οργανωμένο σχέδιο;;;

Πώς μπορούμε, συνάδελφοι να νομίζουμε ότι η κατάσταση επιδέχεται ακόμα συζήτησης με τα ίδια αυτά άτομα που ενορχήστρωσαν τη διάλυση;;

Ζητάμε συναντήσεις με διοικητές ΥΠΕ και υπουργούς, με αίτημα τις προσλήψεις προσωπικού;;

Ζητάμε να προσλάβουν προσωπικό αυτοί ακριβώς οι άνθρωποι που δρομολογούν – και επίσημα πλέον – τη ΜΕΙΩΣΗ των οργανικών θέσεων στα νοσοκομεία;;;;

Με τον σφαγέα ΔΕΝ μπορείς να μπεις σε διαπραγμάτευση.

Πρέπει να αντιληφθούμε ότι σε αυτή τη φάση, με τις συζητήσεις κερδίζουν απλώς χρόνο. Κερδίζουν το χρόνο που χρειάζονται για να ξηλώσουν το ΕΣΥ και προσπαθούν να το κάνουν ΚΑΙ ΠΑΛΙ χωρίς να ανοίξει ρουθούνι. 

Δεν υπάρχει δρόμος διαλόγου με αυτή την κυβέρνηση που επιτίθεται απροκάλυπτα σε οτιδήποτε κρατικό, σε οτιδήποτε αφορά την πρόνοια και τον πολιτισμό!

Το υπουργείο υγείας μάλιστα κάνει ακάθεκτο τις προγραμματικές του δηλώσεις για όσα ακόμα σκοπεύει να ρίξει στον καιάδα ΜΕΤΑ τις εκλογές, σαν να το χουν σίγουρο ότι θα ξαναβγούν κυβέρνηση.

Οι αντιρρήσεις τις αντιπολίτευσης σε αυτές τις ανακοινώσεις, ποιες ακριβώς είναι;

Συνάδελφοι

Αν έχουμε μια ελπίδα να σώσουμε τα νοσοκομεία μας και μαζί με αυτά τα εργασιακά μας κεκτημένα, ο δρόμος περνά μονάχα μέσα από αγώνα. 

Χρειάζονται μαζικές κινητοποιήσεις ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ με τη συμμετοχή των πολιτών και των φορέων των δήμων – και όχι άλλες ανούσιες διαπραγματεύσεις. 

Στην Κρήτη βγήκε σύσσωμη η κοινωνία στους δρόμους για να δηλώσει την αντίθεσή της στο ξεπούλημα των νοσοκομείων της και τα μαθαίνουμε μόνο μέσα από το διαδίκτυο..

Εμείς από τη μεριά μας δείξαμε στην πράξη ποιος είναι ο δρόμος του αγώνα.

Με τη στάση μας στις αναστολές, στην ουσία συμμετείχαμε σε μια άτυπη απεργία διαρκείας!

Σήμερα δεν είμαστε εδώ με στόχο να λειτουργήσουμε ανταγωνιστικά όπως φοβούνται ίσως κάποιοι συνάδελφοι, αλλά αντιθέτως για να συμπράξουμε σε αυτό που θεωρούμε κοινό συμφέρον όλων μας. Σας προτρέπουμε να ακολουθήσετε το παράδειγμά μας συνάδελφοι.

Μπορούμε να τους σταματήσουμε ΑΝ αποφασίσουμε να είμαστε σε αυτό όλοι μαζί ενωμένοι!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...